Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

2 април – Международен ден на детската книга

ЧЕСТИТ ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА!

2 април официално се чества като Международен ден на детската книга (ICBD) от 1967 г. насам. Денят се организира от Международния съвет за книги за млади хора (IBBY), организация с нестопанска цел. Идеята за ICBD е предложена за първи път през 1966 г. от Джела Лепман, основателят на IBBY. Целта на празника е насърчаване на четенето и любовта към книгите от най-ранна детска възраст. За дата е избран рожденият ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (02.04.1805 г.), който е създал едни най-популярните приказки на всички времена любими на много поколения деца. Сред тях са „Храбрият оловен войник“, „Снежната царица“, „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“, „Грозното патенце“. Андерсен постига международна известност още преди смъртта си. По-късно негови текстове са преведени на повече от 150 езика и вдъхновяват множество пиеси, балети, игрални и анимационни филми.

Ханс Кристиан Андерсен през 1869 г. (снимка – Уикипедия)

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Всяка година Международния съвет за книги за млади хора (IBBY) обявява тема, която се дава на определена държава членка на организацията, която от своя страна избира писател, който да напише послание към света и илюстратор, който да създаде плакат. Тази година официален спонсор на Международния ден на детската книга е Япония. Мотото на празника на детската книга тази година е “Прекосявайте морета на крилата на въображението”.

 

 

Последни публикации