Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Българин триумфира на наградите БАФТА с музика за играБорислав Славов взе голямата награда в категорията „Най-добра музика“ от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA), която отличава най-добрите постижения в света на видеоигрите. Той е композитор на музиката в Baldur’s Gate 3.

„Ако някой преди 20 години ми беше казал, че ще съм тук с вас – нямаше да повярвам. Благодаря на BAFTA за това, че „Mузиката на видеоигрите“ е изкуство със своите пълни права“, коментира Славов, цитиран от БНР.

Освен това Baldur’s Gate 3 спечели и наградата за най-добра игра на годината от BAFTA Game Awards.

От 20 години Британската академия за филмово и телевизионно изкуство дава награди за постижения в гейминг индустрията. На практика BAFTA признава видеоигрите за модерна форма на изкуство.

Отличаването на български артисти като Борислав Славов от BAFTA е не само повод за национална гордост, но и подчертава потенциала на творците в българската гейминг индустрия.

Кариерата на Борислав Славов в създаването на музика за игри стартира с една от най-добрите български стратегии – Knights of Honor. След това българинът композира последователно музиката към три игри на Crytek – Crysis 2 и Crysis 3 и Ryse: Son of Rome. През 2016 година Славов става музикален директор на белгийската компания Larian Studios, известна най-вече с поредицата Divinity.

Българинът е автор на музиката на спечелилата световно признание Divinity: Original Sin II.

Последни публикации