Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Бруклинският музей добави 300 нови произведения в колекцията си

Бруклинският музей придоби повече от 300 произведения на изкуството тази година за своята колекция, със специален акцент върху добавянето на произведения на чернокожи и азиатско-американски художници, докато музеят продължава да разширява своя фонд.

Бруклинският музей (Brooklyn Museum) е вторият по големина в Ню Йорк и един от най-престижните в страната.Огромната бяла сграда е проектирана от американска архитектурна фирма на Макким, Мейд и Уайт. Корените на Бруклинския музей датират от основаването на така наречената Библиотека за чираци на Август Греъм през 1823 г. Постепенно статутът на библиотеката се променя, като в сградата на Лионе Бруклин се представят изложби на живопис и скулптури, а също се провеждат и лекции с различна тематика. През 1890 г. се планира създаването на Бруклински музей, който е трябвало да бъде най-големият музей на изкуството в света. Строителството му започва през 1895 г. върху площ от 52 дка, но са завършени само западното крило и един от дворовете.

Придобивките обхващат различни периоди от време, с голям фокус върху съвременното изкуство. Някои акценти включват произведения на Лиза Лу, Уитфийлд Ловел, Ебони Г. Патерсън, Тайлър Мичъл, Ито Барада, Хисако Хиби, Джена Грибън, Рашид Джонсън и Вали Експорт.

Voyeurs and Beholders of… – Творба на на Мария Магдалена Кампос-Понс Снимка: Бруклински музей

Voyeurs and Beholders of… – творбата на на Мария Магдалена Кампос-Понс е създадена в отговор на войната на САЩ в Ирак (2003-11). Творбата, която е включена в музея, прави сравнение между погледа на „воайорите“ на заден план, с цветните и плачещи „зрители“ на преден план.

Twins Seven Seven’s Laro city (Селска сцена), 1968 г., Снимка: Бруклински музей

Покойният художник Twins Seven Seven’s Laro city (Селска сцена), 1968 г., си представя нигерийска селска сцена без ограниченията на колониализма. Художникът и музикант е бил водещ член на движението за изкуство Ошогбо в новата независима Нигерия в началото на 60-те години.

„Ученето на Сатоши“ на Хисако Хиби. Снимка: Бруклински музей

„Ученето на Сатоши“ на Хисако Хиби (1945–54) е първото произведение на изкуството, направено от азиатска американка, което влиза в колекцията на институцията. Произведението изобразява сина на художника, който чете на бюрото си с изглед към оживения уличен пейзаж на Ню Йорк. Тя е подарена от дъщерята на художника Ибуки Хиби Лий и Мацусабуро Хиби.

Директорът на Бруклинския музей Ан Пастернак сподели, че е изключително благодарен за щедрата подкрепа на благодетелите и спонсорите. „Те ни помагат да изградим колекция, която предизвиква изумление в посетителите, също така осветява важни исторически истории. Привилегия е да приветстваме тези забележителни и значими приноси към нашата колекция и да ги споделим с нашите посетители.“

Последни публикации