Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Брус Спрингстийн стана член на Академия „Айвърс“

Брус Спрингстийн е първият чуждестранен автор на песни, който е обявен за член на британския професионален съюз на музикалните творци, известен като Академия „Айвърс“.

Американският поп идол беше обявен за новия носител на най-високото отличие на 80-годишната Академия като признание за влиянието, което кариерата му е оказала върху културния пейзаж на Великобритания.

През последния половин век музикантът от Born to Run е продал повече от 140 милиона плочи по целия свят – от дебюта си Greetings from Asbury Park, NJ през 1973 г. до последния си студиен албум Only the Strong Survive през 2022 г.

В дългата си кариера е ставал носител на ред най-високи отличия, включително 20 награди „Грами“, „Оскар“ и Президентския медал на свободата.

Спрингстийн, който през септември ще навърши 75 години, заяви, че се гордее с отличието в изявление, разпространено от Академията.

„В допълнение към признанието за моето авторство на песни, наградата е израз на почит към феновете и приятелите, които подкрепят мен и моята работа през последните петдесет години. Цялата тази страна ме е карала да се чувствам добре дошъл на всяка крачка и за това винаги ще си остана дълбоко признателен“, каза той.

Новината идва седмица след триумфалното завръщане на Спрингстийн на сцената с „И стрийт банд“ във Финикс, щата Аризона, с почти тричасов концерт. През септември музикантът обяви, че прекъсва турнето си, позовавайки се на лекарски съвет, тъй като се възстановява от язва.

 

Спрингстийн ще получи официално признанието си на церемония в хотел „Гроувнър хаус“ в Лондон на 23 май.

Брус става 27-ият член на Академията, присъединявайки се към вече приетите икони като Пол Маккартни, Кейт Буш и Стинг.

Макар че той ще бъде единственият в категорията за автори на песни, роден извън Великобритания, сред носителите на отличието при композиторите са американецът Джон Адамс и французинът Пиер Булез.

 

 

Последни публикации