Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Чарлз Трети представи първия си официален портрет след коронацията

Кралят на Великобритания Чарлз Трети представи първия си официален портрет след коронацията, която беше през май миналата година, съобщиха световните осведомителни агенции.

Художникът Джонатан Йео изобразява крал Чарлз на яркочервен нюансиран фон, облечен в униформата на уелската гвардия, с пеперуда точно над рамото му.

„Подобно на пеперудата, която съм нарисувал да лети над неговото рамо, този портрет се е развил подобно на ролята на субекта в нашия обществения живот“, казва в изявление 53-годишният Йео, който е рисувал покойния баща на Чарлз – принц Филип. „Целта ми беше също така да направя препратка към традициите на кралския портрет, но по начин, адекватен за монархията през 21-и век, преди всичко да предам дълбоката човечност.“

Портретът, открит в Бъкингамския дворец, е поръчан през 2020 г. за предстоящата след две години 50-годишнина на членството на тогавашния принц на Уелс в благотворителната Drapers’ Company, предоставяща безвъзмездни средства, уточниха от двореца.

Джонатан Йео е рисувал също британския телевизионен водещ и естествоизпитател Дейвид Атънбъро, носителката на „Оскар“ Никол Кидман и бившия министър-председател Тони Блеър.

Творбата с маслени бои върху платно, се очаква да бъде изложена в Drapers’ Hall в Лондонското сити – финансовия район на столицата, от края на август, съобщиха от двореца.

Последни публикации