Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Дечко Узунов. Пътни бележки“: Аделина Филева изнесе беседа в Берлин

На 13 юни в Българския културен институт в Берлин по повод фенисаж към изложбата „Дечко Узунов. Пътни бележки“ Аделина Филев изнесе лекция свързана с живота и творчеството на художника.

„Почитатели на големия майстор на четката Дечко Узунов се събраха отново в галерията на Българския културен институт в Берлин, за да изслушат лекцията на  Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия и куратор на изложбата „Дечко Узунов. Съзидания“, съобщиха от Института.

Беседата е включвала редица факти от личния живот и творческите търсения на художника, спомени на негови съвременници и подробности за културната среда и времето, в което е живял.

„Увлекателно г-жа Филева разказа за честванията на стогодишнината на Дечко Узунов през 1999 година и издадения през 2003 година албум „Памет и забрава“. Тя представи двуезичния албум „Дечко Узунов“ (2024) и сподели търсенията на кураторите двадесет и пет години по-късно. Разговорът продължи в неформална обстановка сред продължаващата до 21 юни в галерията на Института изложба „Дечко Узунов. Пътни бележки“, пишат още от БКИ в Германия.

Българският културен институт в Берлин откри изложбата „Дечко Узунов. Пътни бележки“ на 24 май. Тя е посветена на 125 години от рождението на художника и е част от серията изложби, които Софийска градска художествена галерия е подготвила за отбелязване на годишнината през 2024 година.

До 20 юни гостите на Института ще имат възможност да видят произведения на автора, нахвърляни набързо с молив, химикалка и флумастер върху отделни листове, различни тефтери и скицници. Впоследствие много от тях прерастват в по-големи по формат рисунки, акварели или маслени платна.

Каталогът, който съпътства експозицията и също бе представен на 13 юни, е издаден от Българския културен институт заедно със Софийска градска художествена галерия.

Последни публикации