Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Директорът на Софийската градска художествена галерия получи френско държавно отличие

Директорът на Софийската градска художествена галерия (СГХГ) Аделина Филева бе удостоена с френското държавно отличие „Офицер на Ордена за изкуство и литература“.

То й бе връчено от Жоел Мейер, посланик на Франция в България. Тържествената церемония се състоя в резиденцията на френския посланик, а на нея присъстваха културни дейци и общественици.

В речта си френският посланик изтъкна ангажираността на Филева и на Софийската градска галерия с френското изкуство и посочи някои от събитията, белязали културния живот в столицата, например изложбата на дуото „Пиер и Жил“ от 2008 г. с два портрета на Силви Вартан, създанени специално за експозицията в София; изложби на Жул Паскин, Кристо… Посочва се и сътрудничеството на софийската галерия с френски институции, включително с Център „Помпиду“.

„Бих искала да подчертая, че Франция и нейната култура са в моето сърце – отвърна Филева в благодарствената си реч. – През годините съм получила много знание, вдъхновение и уроци за артистична свобода и професионализъм. Вълнението ми днес е голямо, защото това отличие носи в себе си освен признание и голяма отговорност за развиване и опазване на културата и изкуството. Пътят, извървян дотук, е дълъг. С много от вас съм работила и работя повече от 20 години. И всеки един е допринесъл за това отличие, което получавам днес. С вас изграждахме и изграждаме онези невидими, но важни мостове на културата и изкуството, които откриват нови хоризонти, нови възможности, нови приятелства.“

Аделина Филева е завършила изкуствознание в Националната художествена академия. В екипа на Софийската градска художествена галерия е от 1995 г., а от 2005 г. я оглавява. Самостоятелно и в колектив е подготвила редица изложби, книги и каталози, представящи творци и проблеми на българското изкуство.

Филева е и сценарист на филми за художниците Иван Ангелов, Стоян Венев, Никола Маринов, Никола Ганушев, Атанас Михов по БНТ.

Сред кураторските ѝ проекти, част от които реализирани в екип, са „Арменски художници в България, 1897- 1997“, ретроспективните изложби на Александър Добринов и Дечко Узунов, „София – сто лица“, „Възможната история. Българското изкуство през колекцията на СГХГ“, юбилейната изложба на Кристо и Жан-Клод по повод 80-годишнината на твореца, „Голото мъжко тяло 1856-1944“. През 2023 г. Аделина Филева е част от екипа, реализирал изложбата и каталога към нея „Генко Генков. Отвъд видимото. 100 години от рождението на художника“. Филева е автор на редица статии, студии и монографии.

Последни публикации