Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Дисни“ – 100 години чудеса 

Историята на един семеен бизнес, който преодолява всички кризи.

Компанията днес е глобална империя с паркове и курорти, круизни кораби и филмови студиа.

Маргарита Димитрва

Disney 100 Years of Wonder – така са кръстени тържествата по случай стогодишнината от създаването на анимационното студио на Дисни. И въпреки че световноизвестната компания се ражда на 16 октомври 1923 година, празненствата започнаха още през този януари.

Много хора по света са израснали с „Дисни“ и с това име са свързани най-вълшебните мигове от детството. Американският мултинационален медиен и развлекателен конгломерат е основан от братята Уолт и Рой О. Дисни с името „Дисни Брадърс Картун Студио“. В началото фирмата работи под имената „Уолт Дисни Студио“ и „Уолт Дисни Прадакшънс“, а през 1986 година официално е вече „Уолт Дисни Къмпани“ (The Walt Disney Company). За децата от цял свят обаче името е просто „Дисни“ и то включва емблематични филми с приказни герои, увеселителни центрове и развлекателни паркови, превърнали се в мечта за малки и големи. И разбира се, вечният Мики Маус. Централата на тази своеобразна корпорация за вълшебни преживявания е в Бърбанк, Калифорния.

Но чудото „Дисни“ не е само развлечения, а дългата история на един семеен бизнес, който удържа на кризите през последния век. Започнал да прави анимационни филми в началото, днес „Дисни“ предлага на пазара разнообразно съдържание. Освен студията управлява мрежата Ей Би Си, кабелните телевизии „Дисни Ченъл“, ESPN, „Фриформ“, Еф Екс и „Нешънъл Джиографик“, разполага с издателски, търговски, музикални и театрални отдели. 

А черешката на тортата е „Дисниленд“ – развлекателните паркове, 

които се намират само на 4 места в света. В тези впечатляващи кукленски градове посетителите буквално попадат в света на приказките. 

Равносметката след един век инвестиции и работа е твърде впечатляваща: компанията придобива размерите на глобална империя с паркове и курорти, има дори пет круизни кораба, а три са напът, притежава няколко филмови студиа. От 1991 година „Дисни“ е част от борсовия индекс Dow Jones, който проследява представянето на 30 от най-големите публично търгувани компании на Нюйоркската фондова борса.

В началото на 1923 г. в Канзас Сити, Мисури, аниматорът Уолт Дисни създава късометражния филм „Алиса“, а след него и цялата поредица Alice Comedies. Филмовата дистрибуторка Маргарет Джей Уинклър предлага да я разпространява и я купува за 1500 долара. Братята пък създават анимационното студио „Дисни Брадърс Картун Студио“. След поредицата от късометражни анимационни филми излиза на пазара поредицата „Освалд щастливият заек“. Дисни създава 27 късометражни филма, преди да загуби договора си през март 1928 г. Тогава Чарлс Минц се жени за Маргарет, поема бизнеса и краде четирима от основните аниматори на Дисни, за да започне свое студио.

Мики Маус се ражда във влака

През същата година докато пътува във влак за Калифония, Уолт Дисни прави няколко рисунки на герой мишка на име Мортимър. Съпругата му Лилиан обаче не харесва името Мортимър Маус и героят е преименуван на Мики Маус. Първият късометражен анимационен филм със звук и с негово участие е пуснат на 18 ноември 1928 г. Лентата мигновено се превръща в хит и компанията продължава производството на анимация с участието на забавната мишка. Театралният ръководител Хари Уудин пък организира едноименен клуб. Скоро след това Кинг Фичърс подписва договор с Уолт Дисни за публикуване на първия комикс „Мики Маус“ в своя вестник „Ню Йорк Мирър“.

Дисни подписва ексклузивен договор с „Техникалър“ за производство на цветни анимационни филми, а първият е Цветя и дървета (1932). Популярността на филмите с Мики Маус позволява да започне производството на пълнометражен анимационен филм. След тригодишна работа на 21 декември 1937 г. се появява „Снежанка и седемте джуджета“, най-печелившият филм по онова време.

Студиото продължава да продуцира пълнометражни анимационни филми, сред които „Пинокио“ (1940), „Фантазия“ (1940), „Дъмбо“ (1941), „Бамби“ (1942). С излизането на „Пепеляшка“ се доказва, че пълнометражната анимация може да има своите успехи и почитатели. Други филми от този период са „Алиса в Страната на чудесата“ (1951), „Питър Пан“ (1953), „Лейди и Скитника“ (1955), „Спящата красавица“ (1959) и „Сто и един далматинци“ (1961).

„Спящата красавица“ обаче се оказва голям провал. Поради това Дисни отказва да продуцира друг филм за „принцеса“ до 1989 г., когато е пусната „Малката русалка“.

Най-успешна е музикалната адаптация „Мери Попинз“. Филмът получава пет награди „Оскар“, включително в категорията „Най-добра актриса“ за Джули Андрюс и най-добра оригинална песен.

Студиото приютява 

500 войници 

след Пърл Харбър

Те защитават близките фабрики за самолети при бомбардировките 

По време на Втората световна война приходите намаляват, а след нападението над Пърл Харбър студиото приютява над 500 американски войници, които отговарят за защитата на близките фабрики за самолети от бомбардировачи. 95 процента от анимационната продукция на студиото е с военна тематика.

През декември 1950 г. „Уолт Дисни Прадакшънс“ и „Кока-Кола Къмпани“ си сътрудничат в първото телевизионно начинание на компанията – One Hour in Wonderland (Един час в страната на чудесата), специално за мрежата на Ен Би Си. 

През 1954 г. се ражда идеята за „Дисниленд“ – място, на което родители и деца могат да се забавляват едновременно. На 18 юли 1955 г. Уолт Дисни открива Дисниленд, а ден по-рано е излъчено телевизионно предаване на живо с гости Робърт Къмингс, Арт Линлетър и Роналд Рейгън. След старта си увеселителният парк продължава да се разраства и да привлича посетители от целия свят. Основното разширение е през 1959 г., когато е добавена първата монорелсова система в Америка. За световния панаир в Ню Йорк през 1964 г. Дисни подготвя четири отделни атракции. 

Любимият създател на Мики Маус живее колоритен живот, който надхвърли анимацията. Малко известно е, че той напуска гимназия едва 16-годишен. Въпреки не толкова звездния си академичен успех, г-н Дисни печели 26 награди „Оскар“ и продуцира повече от 100 игрални филма.

През 1937 г. Уолт Дисни тегли множество заеми и дори ипотекира собствената си къща, за да финансира „Снежанка и седемте джуджета“. „Цар Лъв“ пък е първият анимационен филм на Дисни, който включва напълно оригинален сюжет. Игралният анимационен филм „Книга за джунглата“ е последният, продуциран от Уолт Дисни, той умира по време на производството му.

Уолт Дисни имал собствен апартамент от 500 квадратни метра над пожарната на главната улица в „Дисниленд“. Лампите в жилището светели постоянно, защото г-н Дисни постоянно работел над нови проекти. След смъртта му на 15 декември 1966 г. Рой О. Дисни става председател, главен изпълнителен директор и президент на компанията. Едно от първите му решения е да преименува „Дисни Уърлд“ на „Уолт Дисни Уърлд“ в чест на своя брат.

Рейгън води 

церемонията 

по откриването 

на първия парк 

Такива има само в Лос Анджелис, Токио, Париж и Хонконг 

В света има 11 парка на „Дисни“ в 4 държави. Калифорния, Токио, Париж и Хонконг са местата, където деца и родители могат заедно да се забавляват, попадайки във вселената на чудесата. Предстои отварянето на един от най-големите паркове на компанията в Лондон догодина.

През юли 1955 г. „Дисниленд“, построен на 40 километра от Лос Анджелис, приема първите си посетители. Това място прави своя собственик и всички негови наследници милиардери. Церемонията по откриването, излъчвана по телевизията, е водена от бъдещия президент на САЩ, по онова време все още само актьор – Роналд Рейгън.

За първия „Дисниленд“ са похарчени 17 милиона долара, а в строителството са участвали 2500 работници. Идеята хрумва на Уолт Дисни, след като води двете си дъщери в „Грифит Парк“ през 30-те и 40-те години и гледа как се въртят на въртележка.

Дисниленд бързо се превръща в ярка забележителност и любимо място за отдих на американците. Скоро след откриването увеселителният парк получава неофициалното название „Най-щастливото място на Земята“. Първоначално там има само 18 атракции, 14 от които все още работят. Към днешна дата броят им е 51. Цената на билета за вход при откриването е 1 долар, днес е 99 долара. Паркът всяка година приема 10 милиона посетители, а печалбата надхвърля 22 милиона долара. Атракциите са посетени от над 700 милион души от откриването си до днес.

Там се използват специални машини, наречени Smellitizers, за да предизвикат специфични миризми и реакции. Ето защо по улиците винаги смътно мирише на пресни пуканки. Най-популярният сувенир от „Дисниленд“ са ушите на Мики и Мини Маус, вече са продадени над 84 милиона.

Увеселителните паркове стават толкова популярни, че много хора искат пепелта им да бъде разпръсната в някои от тях. Това е толкова често срещано явление, че дори администрацията измисля протоколи за почистване точно за подобни събития. 

Кои са изненадите 

за тържествата 

Юбилеят ще бъде отбелязан с нови атракции, фонтани, светлини и сладкиши 

Специални атракции и изненади са измислени за отбелязването на вековния юбилей на Дисни. Предстои откриването на изцяло нов квартал Mickey’s Toontown. Една от най-обичаните зони е именно той. Посетителите могат да се качат на влака и да се пренесат в анимационния свят на Мики Маус и неговите приятели. Една от най-значимите промени във версията на атракциона в „Дисниленд“ ще бъде акцентът върху различни анимационни филми за Мики Маус, което е почит към известния мишок.

След като се повозят на железницата на Мики, деца и родители могат да се попаднат в нов център, разположен в близост до атракцията. Тук децата ще изразходват енергията си на воля. Едно от основните допълнения е дървото на мечтите, което малчуганите ще могат да изследват.

Близо до дома на Гуфи ще бъде разположен и неговият двор за игри със звукова градина. Вътре в къщата пък е инсталирана интерактивна машина за сладкиши, която изглежда като излязла от анимационен филм. А отвън е лодката на Доналд Дък.

Няма нищо по-хубаво от това да видите Замъка на Спящата красавица за първи път в „Дисниленд“. По време на Disney100 той получава нова блестяща украса. От двете страни на крепостния ров ще има фонтани, а на самия връх на централната кула ще сияе златна звезда на желанията.

Завършването на вечерта с фойерверки е едно от любимите изживявания. Два нови вечерни спектакъла ще озарят небето. Когато започне Disney100, ще се появи и нов спектакъл, наречен „Чудни пътешествия“. Той ще включва препратки и изпълнения към всеки филм на анимационното студио на Walt Disney до момента, но и нова песен – It’s Wondrous. По време на шоуто гостите ще видят Baymax и Синята фея от „Пинокио“ да летят в небето над замъка на Спящата красавица.

Посетителите ще имат възможност да опитат и някои нови храни и напитки, много от които ще бъдат в лилавата цветова гама на целия празник. Почитателите на кренвиршите с крема сирене могат да намерят подобрена версия – виолетовия кренвирш. Пълненият вурст е полят със солен ванилов крем и лавандулова захар. Не е за изпускане и легендарната лимонова торта, която се предлага на няколко места из „Дисниленд“. Чрез нея се отдава почит на Уолт Дисни. Тя е била един от любимите му десерти, на които се е наслаждавал неограничено.

Ветеранът от войната 

Джеф Райц изкарва 

2995 дни в „Дисниленд“ 

Забавленията му помагат да преодолее депресия и безработица 

„В петък, 13 март 2020 г., пандемията от COVID-19 сложи край на моята 2995-дневна серия от посещения на „Дисниленд“ в Калифорния.“ Така започва разказът на Джеф Райц пред The Guardian. 

През 2011 г. той остава без работа и му е все по-трудно да намира начин да се развесели. На онази Коледа му подаряват годишен пропуск за „Дисниленд“. „Помислих си: Защо не се възползвам максимално и не се опитам да ходя там в продължение на цяла година?“. И така, всеки ден през 2012 г. посещава парка. Преди ковид „Дисниленд“ в Калифорния има само две непланирани затваряния за цял ден от откриването си през 1955 г. 

След тази първа година Райц продължава да влиза в парка, той става част от живота му. Светът на Дисни се превръща в негово убежище. „Това беше място, където създадох приятелства с хора от цял ​​свят. Когато времената бяха трудни, възможността да посетя „Дисниленд“ без допълнителни разходи беше радост и можех да се изгубя във всичките му атракции с часове“, разказва ветеранът от войната.

Увеселителният център е само на 20 минути с кола от дома му и по-добре да е там, отколкото да се мотае и цикли безцелно невън. Бонус е крачкомерът, който отчита хиляди стъпки на ден, докато изследва атракциите. През тази година той прекарва часове в кандидатстване за работа вкъщи, а после излиза, за да прекара остатъка от деня в парка.

Рийц е ветеран от военновъздушните сили на САЩ и в крайна сметка си намира работа в болница за ветерани. Хората често го питат дали някога си е вземал почивни дни от посещенията си в „Дисниленд“. Не го е правил и сега казва, че вероятно „Дисни“ е полезен за имунната система.

На 60-ия ден от своето предизвикателство среща репортер, който споделя историята му и започва да става известен. Дори е поканен на премиера на филм на „Дисни“. Запознава се с други гости, които искат да се снимат с него, дори знаменитости му изпращат съобщения. От „Дисни“ му подаряват да спи една нощ в техния хотел над атракцията „Карибски пирати“.

Ветеранът продължава да ходи в „Дисниленд“ и след края на едногодишното предизвикателство, защото не спира да се забавлява. „Можех да имам лош ден на работа и след това отново да бъда развеселен. Мога да се катеря по къщички на дървета, да гледам филми, да пробвам всички ресторанти и да наблюдавам фойерверките. Всеки ден беше различен, така че нямаше чувството, че повтарям едни и същи неща. Хората често ме питаха защо не работя просто за „Дисни“, но част от магията беше бягството от работа“, разказва ветеранът военен. 

От 2020 години обаче той не се е връщал обратно. Със съжаление днес казва, че годишният пропуск сега е 1599 долара срещу 649 преди.

Полезни съвети 

Най-щастливото място на Земята може да бъде и едно от най-оживените. В интернет се разпространяват цели стратегии как да не бъде пропусната и минута от забавленията в „Дисниленд“. Ето част от най-полезните съвети:

1. Сдобийте се с билети онлайн. Но освен това вече ви трябва и резервация за парка, която се прави предварително. Така че, след като получите билети, направете своите резервации за определени дани. 

2. Не купувайте билети от гишето, защото, ако няма останали резервации за този ден, няма да влезете. Освен това, когато купувате билети предварително, няма да ви се налага да прекарвате време на опашките, а това е поне един час пропуснати забавления. 

3. За да е пълно щатието, мнозина от посетителите предпочитат да нощуват в хотелите на „Дисни“, които са разположени близо до увеселителните центове. Освен това само гостите на хотела с ключове за стаите имат достъп до избрани атракциони, ресторанти и магазини в двата тематични парка 30 минути преди всички останали.

4. Улеснете пътя си през защитната линия. Носете само нещата, от които се нуждаете за деня. Вземете чанти с възможно най-малко ципове и отделения, за да е по-бърза проверката. Ако имате нещо, за което знаете, че ще бръмчи, например колан, свалете го и го пъхнете в чанта за момент. Понякога някои входове за сигурност имат ускорена проверка за хора без чанти. Ако нямате багаж за проверка, може да си спестите дълга опашка.

5. Извадете всички забранени предмети от чантите си – стикове за селфи, свирки, джобни ножове, топки или връзки с цип или ограничителни устройства. Лошо е да се наложи да се върнете обратно, за да оставите предмета или да го изхвърлите.

6. Стигнете до парковете, преди да са отворени. Най-краткото чакане за деня е в първите часове от отварянето и последните два часа преди затварянето. 

7. Изтеглете мобилното приложение Disneyland, преди да пристигнете, и се запознайте с неговите функции (включително Disney Genie). Там има времена за изчакване, списъци с шоута, местоположения на герои, карти на паркове, менюта на ресторанти и много други. Можете да покажете своя баркод на входа, когато пристигнете за първи път в парка. Наличието на мобилното приложение Disneyland е необходимо за използване на Mobile Order for food. Поръчайте храна предварително.

Избрани изживявания, по-специално Mickey and Minnie’s Runaway Railway, може да изискват гостите да се присъединят към специална виртуална опашка, която може да бъде достъпна чрез приложението Disneyland. 

8. Не се отправяйте първо към най-популярните атракции и изчакайте края на деня за пазаруване на сувенири, защото магазините са отворени един час след затварянето на парка.

Как се изпълнява програма по желание 

Програмата Disney Wish е резултат от сътрудничество между „Дисниленд“ и одобрени нестопански организации и сбъдва желания на деца с различни критични заболявания.

Историята започва през 1980 г. в партньрство с новосъздадената фондация Make-A-Wish, за да се помогне за изпълнението на първото официално желание на Фондацията на Дисни.

Днес чрез програмата се изпълняват желания на деца на възраст от две години и половина до 18 години. Всички заявки трябва да бъдат подадени чрез призната и регистрирана организация с нестопанска цел. Не се приемат молби от физически лица.

Организациите могат да се регистрират в Disneyland Resor, на трябва да отговарят на следните изисквания: 

– Да е с нестопанска цел в добро състояние. 

– Трябва да има заявена мисия за изпълнение на желания на деца, които са преживели критични заболявания.

– Желанието трябва да е неподсказано и изрично поискано от детето като част от въпроса „Какво е твоето желание?“.

– Нужен е формуляр за медицинско разрешение от лекаря на детето, който се подава с първоначалната заявка.

Последни публикации