Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Джон Малкович и Фани Ардан – възхитителен дует във френска комедия (ВИДЕО)


„Господин Блейк на вашите услуги!“, 2023, Люксембург/Франция, режисьор Жил Льогардиние, сценарий: Кристел Енон, Жил Льогардиние по романа му „Напълно побъркан!“; оператор Стефан льо Парк, в ролите: Джон Малкович, Фани Ардан, Емили Дьокен, Филип Бас, Кристел Енон. След успеха на кино-литературния фестивал Cinelibri „Господин Блейк на вашите услуги!“ е по екраните. Голям смях пада.

Геновева ДИМИТРОВА

В днешен Лондон Андрю Блейк (Джон Малкович) е възрастен и със самотна чаша скоч. Говори по телефона с приятел на френски. Отказва да отиде на церемония и да си получи наградата за предприемач на годината. Четири месеца след смъртта на любимата си съпруга французойка той решава да напусне писналото му всекидневие. Пък и дъщеря му е в далечна Австралия. Методично спретва среден куфар. Отправя се към имение в Северна Франция, където е срещнал навремето съпругата си и са били щастливи.

Мъкнейки куфара, елегантният Андрю Блейк едва се дотътря късно вечерта до вратата на импозантен замък. Строгата млада прислужница Одил (Емили Дьокен) му отваря с нежелание. Решила, че е дошъл по повод нейната обява за иконом, го настанява в стайче без прозорец. Заповядва му на сутринта да й се представи. Разбира се, нищо подобно не се случва. Тя кипва и го разбужда. Човекът се стресва. „Ами ако бях гол?” „Щяхте да настинете.“ Опитва се да й обясни по какъв повод е тук, но напразно. Среща се с красивата и фрустрирана господарка на имението Бовилие (Фани Ардан), останала вдовица преди четири години. Дамата видимо не се справя със сметките. Имението е запуснато. Андрю Блейк влиза в ролята на иконом. С английска сдържаност. Без малко да бъде застрелян по тъмно от нервния съсед Мание (Филип Бас), но постепенно се сприятеляват. Натъква се в гаража на гладачката Манон (Южени Анселен), която спи там тайно, защото е нещастно бременна. Помага й. Одил има чудно коте, което се казва Мефистофел и все пълнее… Двамата с господин Блейк се сближават. Споделят си. Така научаваме тайната за страхотните кулинарни способности на прислужницата. Господарката е посещавана единствено от пренеприятната госпожа Берлинер (Кристел Енон). Персоналът и съседът си устройват вечери. На една от тях се отбива и госпожа Бовилие, която иска да я наричат Натали. Настръхналата атмосфера в замъка се омиротворява. Изобщо идването на нещастния Андрю Блейк преобръща не само нея, но и живота и самосъзнанието на обитателите на имението. А неговият френски е изумително забавен.

Дебют в игралното кино на известния френски писател Жил Льогардиние (1965), филмът събира Джон Малкович и Фани Ардан отново след „Казанова вариации“ (2015) на Михаел Щурмингер. Тук изключителният американски актьор играе ведър британец – засмян, благороден, ироничен, съобразителен, смел. Той е моторът на филма. Възхитително му партнират и невероятната Фани Ардан, и темпераментната белгийка Емили Дьокен, доста променена от „Розета“ (1999) на Жан-Пиер и Люк Дарден. Да не забравя и очарователното коте. Иначе „Господин Блейк на вашите услуги!” е редова комедия на ситуациите. Но със замъка, с тези актьори и със смешните ситуации, в които попадат героите им, е истински филм разтуха.
А иначе Киномания предлага още френски изкушения – „Анатомия на едно падане“ (2023, „Златна палма“) на Жюстин Трие, „Жан дю Бари – Фаворитката на краля“ (2023) на Майуен, за който съм писала във „Филтър“.

Последни публикации