Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Джулия Робъртс е очарователна в хипнотичен филм, продуциран от Обама


„Остави света зад себе си“, 2023, САЩ, сценарист и режисьор Сам Есмаил по романа на Румаал Амал; оператор Том Камбъл, музика Мак Куайли, художник Анастейжа Уайт, в ролите Джулия Робъртс, Итън Хоук, Махършала Али, Кевин Бейкън. Netflix.

Стръвно напрегнат филм. Спалня в Ню Йорк. Аманда (Джулия Робъртс) трескаво подрежда куфар. Съненият Клей (Итън Хоук) се чуди какво прави от леглото. Тя отвръща, че заминават за ваканция през уикенда – наела е чудна къща недалеч. Поемат. Синът Арчи (Чарли Ивънс) е приятен тийнейджър. Подиграва се на по-малката си сестра Роуз (Фара Макензи). Пристигат в разкошна къща с басейн. Децата веднага се топват. Аманда отива на пазар. Там мярва човек с шапка (Кевин Бейкън), който се запасява с провизии. Цялото семейство отива на плаж. Изведнъж танкер се врязва в пясъка. Панически побягват. Идилията е пометена. Вечерта в къщата влизат елегантен чернокож мъж (Махършала Али) и дъщеря му (Миха’ла). Той обяснява, че е собственик на къщата и моли да останат през нощта, защото в града е настанал хаос. Телевизията спира. Телефоните нямат връзка. Аманда е гневна от нахлуването на непознатите. Клей е по-сговорчив. На сутринта отива с колата до магазина. Спрян е от тревожна мексиканка, която не знае английски. Изведнъж от небето заваляват флайери с неразбираем текст. Така и не открил пътя за магазина, Клей се връща. Роуз непрестанно вижда елени – цяло стадо. С Арчи тръгват да ги сподирят, но се натъкват на странна постройка. Чернокожият отива до съседите, но намира руини и смърт. Става свидетел на разбиването на самолет. Изобретателно е намесен сериалът „Приятели“… Не е пропусната и нечията убеденост в световната конспирация.

Съспенсът започва от брега и не е изпуснат до финала. Сковаващата тревожност и пълната безизходица принуждават огнестрелната Аманда да се сближи с натрапниците. Ситуациите така са градирани, че изострят и психологическите задълбавания в героите. Всеки си има своята мотивация. И своя ужас.

В зрелостта си и с изопнатостта на героинята си Джулия Робъртс е очарователна. Както обикновено, Итън Хоук е благ. Махършала Али е съвсем различен от наркопласьора-възпитател Хуан в независимата драма „Лунна светлина“ на Бари Дженкинс, за която спечели “Оскар“ 2017 за поддържаща роля (продукцията има „Оскар“ още за филм и за адаптиран сценарий). Въпреки че пак е изящен, не е претенциозен темерут пианист, какъвто беше в „Зелена книга“ (2018) на Питър Фарели („Оскар“ 2019 за поддържаща роля, още за филм и за оригинален сценарий). Героят му е тайнствен и откровен, смел и уязвим. Прекрасен актьор.

Сам Есмаил (1977), снимал досега сериали, влиза в пълнометражното игрално кино уверено и оригинално. Пореден филм за края на света, неговият дебют е важен, актуален и хипнотичен. Побрал е страховете на съвременното човечество от сблъсъка на свръхсилите, от зависимостта от технологиите, от загубата на доверие в другия. Любопитно е, че „Остави света зад себе си“ е дебют в киното и за семейство Барак и Мишел Обама – те са сред изпълнителните продуценти. Ако визионерският „Меланхолия” (2011) на Ларс фон Триер може да се възприеме като наръчник по поведение в бедствена ситуация, филмът на Сам Есмаил акцентира върху паниката.

Последни публикации