Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Ех, тези Бийтълс! И, ах, тази дата 16 януари! (ВИДЕО)

На 16 януари се чества Световен ден на „The Beatles“ – легендарният квартет от Ливърпул, превърнал се в най-популярната музикална група на всички времена и народи. Празникът е по решение на ЮНЕСКО и се отбелязва от 2001 г.

Именно на 16 януари 1957 г. в Ливърпул откриват клуб „Cavern“, където са започнали своето пътуване към славата още никому неизвестните тогава млади музиканти Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън. Няколко години по-късно към тях се присъединява и барабанистът Ринго Стар.

Отново на 16 януари, но през 1964 г. се случва друго знаменателно събитие в историята на „The Beatles“ – песента „I Want To Hold Your Hand“ заема първо място в американските класации, след като сингълът успява да продаде над 1 милион копия само за 10 дни.

Фенки на концерт на четворката

В обичайния си състав „The Beatles“ работят в продължение на 8 години. През това време те издават 13 албума, всяка песен от които се превръща в хит. Групата получава световно признание през 1963 г. след излизането на сингъла „Please Please Me“. А към днешна дата великолепната четворка от Ливърпул е на първо място в списъка на най-великите артисти на всички времена, според списание „Rolling Stone“.

В знак на признание и преклонение пред тяхното творчество и талант днес от колонките и слушалките на истинските меломани трябва да звучат „Yesterday“, „Yellow Submarine“, „Let IT Be“ и всички останали парчета на незабравимите Бийтълс.

Новата песен на „Бийтълс“, която излезе към края на миналата година, с гласа на покойния член на групата Джон Ленън, разработена с помощта на изкуствен интелект, отново взриви музикалния свят.

Now and Then е обявена за последната песен на групата и включва части, записани от Пол Маккартни и Ринго Стар, както и от покойния Джордж Харисън. Заради предварителните поръчки в онлайн магазина на групата виниловите плочи и касетите се изчерпаха за часове.

„Това вероятно е последната песен на „Бийтълс“, в която се чуваме всички. Истинска песен на „Бийтълс“, каза Пол Маккартни в кратко видео.

 

Заглавието е измислено от Джон Ленън при записа на демоверсията през 70-те години в Ню Йорк. Музикантът е убит през 1980 г. През 1994 г. съпругата му Йоко Оно предоставя лентата на останалите членове на групата.

Обложката на последната тава „Аби Роуд“.

Съществуващата технология обаче не позволяваше гласът на Джон Ленън да звучи с необходимото качество и затова парчето остава в архива. През 2021г. режисьорът Питър Джаксън заснема документалната поредица Get Back. Гласът на Ленън е зает от касета и разделен от звука на пианото с помощта на новите технологии.

„Отново чухме гласа на Джон кристално чист“, каза Пол Маккартни.

Към оригиналната демоверсия е добавен запис на електрическа и акустична китара, направен от Джордж Харисън през 1995г. Харисън почина през 2001 г. Песента е завършена през миналата година в студио в Лос Анджелис с добавяне на барабани от Ринго Стар, пиано и бас китара от Пол Маккартни, както и гласовете на двамата живи бийтълси.

Съществуването на демото от 1970 г. е било предварително известно, а Пол Маккартни не е крил желанието си да даде нов живот на песента. По думите на Маккартни проектът не е бил завършен заради нежеланието на Харисън.

Песента на Джон Ленън, която миналата година чухме за пръв път заедно с останалите трима от бандата, е обработена с помощта на изкуствен интелект заедно с великолепния клип на режисьора Питър Джаксън. Видеоклипът включва новооткрити кадри на музикантите.

За него Джаксън работи с двамата живи от групата след успеха на документалната поредица „The Beatles: Get Back“ от 2021 г.

 

Вижте и чуйте този великолепен видеоклип с новооткрити кадри на легендарната четворка:

Последни публикации