Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Емил Табаков ще дирижира концерт за маримба, вибрафон и тъпан в Скопие

Концерт, наречен „Чистота”, ще дирижира тази вечер във Филхармонията на Република Северна Македония маестро Емил Табаков. В програмата са премиерното изпълнение на Концерт за маримба, вибрафон и тъпан от Емил Табаков и Симфония № 2 в ре мажор от Лудвиг ван Бетовен, а солист ще бъде българската перкусионистка Татяна Колева.

Концертът има класическа форма от три части, в която Табаков дава пространство на солиста да покаже своите умения. Трите части са доминирани от всеки от инструментите, които имат солова част, в първата основният „разказвач” на музикалната история е маримбата, втората е предоставена на вибрафона, а в третата тъпанът има основна роля.

Маримба

Татяна Колева е призната от критиката за виртуозен и новаторски перкусионист. Тя е изпълнила досега над сто произведения, написани специално за нея като солист и за нейни проекти с по-големи музикални оркестри. Тя е родена във Варна, а в момента живее в Нидерландия, където съчетава интензивния си концертен график с преподавателска работа в Консерваторията в Грьонинген. Татяна Колева се изявява като солист на най-значимите музикални сцени в Европа, САЩ, Канада, Япония, Бразилия, Йордания, Мексико, където свири с водещи оркестри и диригенти.

Репертоарът на Емил Табаков, който не за пръв път дирижира в Скопие, включва оперни и музикални произведения от всички музикални епохи. Осъществява записи за „Балкантон“, „Мега мюзик“ и „Гега ню“ (България), „Елан“ (САЩ), „Капричио Делта“ (Германия), „Пентагон“ (Нидерландия), EMI, Naxos.

Автор е на десет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием, камерни и солови произведения. Повечето от тях са написани по поръчка на международни фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за различни звукозаписни компании. Отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция.

Емил Табаков е „Мъж на годината“ на Международния биографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-добри професионалисти според Международния биографичен център за 2012 г.

В Скопие Татяна Колева и Емил Табаков разгледаха изложбата „Сребърна Тракия“, която до 7 април е експонирана в Археологическия музей в центъра на града, съобщиха от Българския културно-информационен център, който е партньор на концерта „Чистота“.

Последни публикации