Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Факти срещу измислици в последния сезон на „Короната“

Преживяваме смъртта на Даяна, Уилям се влюбва в Кейт и Чарлз се жени за Камила. Последният сезон на Короната се доближава до реалността, но не липсва и художествената измислица.

Последните 6 епизода от финалния сезон на поредицата вече е в платформата на Нетфликс. Създателите на „Короната“ напомнят отново и отново, че не са правили документална поредица. Няма значение, че начинът, по който изглежда цялата поредица, е изключително достоверен.

„Мога само да повторя това, което винаги съм казвал“, споделя създателят на поредицата Питър Морган пред New York Times преди излизането на последните 6 епизода от сериала. Със своята впечатляващ реалност „Короната“ грабна награда Еми и Златен глобус. „Някои моменти са художествена измислица. Но аз се опитвам да направя всичко вярно, дори зрителят да не е сигурен в покриването на действителните събития“, споделя създателят на сериала.

Питър Морган е автор на всичките 60 епизода на The Crown. Той споделя, че е чел особено внимателно и „между редовете“ историята, за да стигне до сърцевината на събитията, обхванати в шести сезон.

Очевидна е художествената измислица при сцени, като например когато принц Чарлз (Доминик Уест) и кралица Елизабет II (Имелда Стаунтън) разговарят с принцеса Даяна (Елизабет Дебики), след нейната смърт. Измислица е и когато Мохамед Ал-Файед (Салим Доу) разговаря със своя покоен син Доди Файед (Халид Абдала). Или когато кралицата е посетена от младата Елизабет, в ролите Клеър Фой и Оливия Колман, преди Чарлз да се ожени за Камила (Оливия Уилямс). Оказва се, че има много общуване с призраци, докато поредицата приключва.

„Короната“ впечатли още от първия епизод. Разказът започна с принцеса Елизабет, която се готви да се омъжи за принц Филип от Гърция и Дания през 1947 г. Зрителите все още се чудят, дали най-завладяващите сцени са истина. Вярно ли е, както ни показаха, че Даяна се е пързаляла с ролери из залите на Бъкингамския дворец?

И така, когато Короната размишлява какво може да се е случило – нежните последни моменти на Доди и Даяна заедно, Кейт Мидълтън (Мег Белами), изпращаща SMS на принц Уилям (Ед Маквей), за да го подкани да остане в университета, младата Елизабет, която се освобождава на Деня на VE през 1945 г. – исторически точен контекст прави тези части още по-правдоподобни.

Тъй като целият The Crown вече се предава в Netflix, представяме ръководство за част от фактите и измислиците, които се развиват в шести сезон:

Принцеса Даяна напуска страната, за да избегне партито за рождения ден на Камила

В The Crown принцеса Даяна приема поканата на собственика на Harrods Мохамад Ал-Файед да остане във вилата му в Сен Тропе. По пътя тя казва на принц Уилям и принц Хари, че отиват, защото не може да понесе да е в Лондон, докато принц Чарлз се суети около 50-ия рожден ден на Камила Паркър-Боулс.

Според мнозина това е причината, поради която Даяна няма търпение да напусне града през юли 1997 г. „Няма ли да е смешно, ако внезапно изляза от тортата за рождения ден?“, шегува се Даяна на Андрю Мортън.Това е нейната истинска история в нейните собствени думи, преди да направи планове да напусне Обединеното кралство.

Разбира се, пресата нямаше да я остави на мира независимо от всичко. Както се вижда в драмата на Netflix, тя наистина се качва в скоростна лодка, за да се изправи срещу фотографите в Средиземно море. Питайки, дали нямат нищо против да я оставят сама, в замяна тя позира за няколко снимки в банския си костюм Gottex с леопардов принт (пресъздаден от марката за шоуто). Според онези, които щракат с нетърпение, тя обещава „а голяма изненада“ в близко бъдеще.

Диана с леопардовия бански пред фотографи. Снимка: Netflix

Бащата на Доди прави всичко възможно, за да свърже сина си с Даяна

На екрана и извън него Мохамед говори за голямата любовна афера на сина си Доди Файед и Даяна и помага да се увековечи слухът, че ще се женят. Пръстенът за 250 000 долара, който Доди купува за принцесата, е изложен в Harrods. До него е и стихотворението, което Доди пише и се гравира върху сребърна плочка. В същото време Даяна на Елизабет Дебики се подиграват на плочката по време на разговор с нейния терапевт.

В реалния живот се твърди, че Мохамед, който почина през август на 94 години, наистина е имал планове да свърже завинаги семейството си с кралските особи. Говори се също, че е доминиращ, контролиращ баща на Доди, който от своя страна е безмилостно описван като несправящ се плейбой в посмъртни разкази за героя му.

Няма как да разберем, дали Мохамед е имал конкретни искания към Доди в отношенията му с Даяна.Не знаем дали наистина бащата е настоял синът му да заведе Даяна в Париж, когато тя  е настоявала да се върне в Лондон на 31 август 1997 г.. Знаем, че египетският милиардер се заема да направи своя кралски гост да се чувства поне като принцеса. Става ясно, че Мохамед е купил Jonikal, 195-футовата яхта, за 20 млн долара, на която Даяна прекарва доста време през последните седмици от живота си в Сен Тропе.

Един от най-популярните кадри от последните дни на принцеса Даяна

Доди Файед е сгоден, когато започва да се вижда с Даяна

Доди е щял да се ожени на 9 август 1997 г., за модела Кели Фишър. Тя го съди за  нарушаване на договора, след като според нея е разбрала от таблоидите замяната й с  принцесата на Уелс.

В „Короната“ се говори за делото – Даяна се възхищава на идеята човек да бъде съден за разлюбване. Сериалът не възпроизвежда сълзливата пресконференция от 13 август, проведена от Кели и адвоката й Глория Алред. Кели оттегля жалбата си след смъртта на Доди.

На екрана Доди е в Париж с Кели, когато е извикан в Сен Тропе от баща си. Тя  се присъединява към него няколко дни по-късно, след като разбира, че е оставен на произвола на съдбата с Даяна и децата й, уверява я Доди.

Според няколко разказа за този юли Кели пристига с Доди, но остава на по-малката му лодка. В поредицата, когато Кели се появява, тя е ужасена, че е отведена на по-малката яхта.

Когато Даяна от The Crown разбира, че Доди е отхвърлил годеницата си, двамата са много откровени. Те намират общо усещане от в греховете на съответните си бащи – „обсесивния контролиращ“ на Мохамед срещу „пълно пренебрежение“ на граф Джон Спенсър .“

Разговорът е дело на Питър Морган. В сецената Даяна свири небрежно на пиано. Това е възможно да било точно така, тъй като тя е свирила малко на инструмента.

Снимка: Netflix

Интензивната реакция на Чарлз към смъртта на Даяна

В ранните зори, докато „синовете му все още имат майка, докато спят“, Чарлз се разхожда по скалистото крайбрежие край Балморал и издава експлозивен вой.

По-късно, когато отива в Париж, за да вземе тялото на Даяна, болничният персонал в коридора го чува да ридае от стаята й. И една от сестрите й хвърля лека усмивка в стил „О, сега ти пука“.

Режисьорът на епизода Кристиан Швохов разказва пред Los Angeles Times, че според свидетел на момента, Чарлз е „виел като животно“, когато разбира, че бившата му съпруга е мъртва.

Снимка: Нетликс

Колко голяма е Уилям манията?

Тийнейджърът принц Уилям – или Уилс, както го наричат фамилиарно е сърцеразбивач у дома и в чужбина. Той наистина е нападан от  момичета, когато Чарлз води и двамата си сина в Канада през 1998 г.

Много малко вероятно е обаче 14-годишната Кейт Мидълтън да е изрязала снимката му от списанията, след като тя и майка й Карол Мидълтън са забелязали него и майка му на улицата да продават копия на The Big Issue за благотворителност. Известно е, че принцът е правил това в реалния живот.

Не само, че Кейт и Уил приковават погледи в измислената сцена, но Даяна също разменя няколко думи с момичето, което един ден ще се омъжи за нейния син.

Снимка: Нетфликс

Кейт запалва огъня на Уилям

Уилям и Кейт вече са били приятели, когато тя се среща с четвъртокурсника Рупърт Финч. В този период Кейт носи прозрачна рокля на благотворително модно ревю и челюстта на бъдещия й съпруг ударя пода.

„Кейт е гореща!“ Уилям прошепва на своя приятел Фъргюс Бойд, според кралския биограф Кейти Никъл. Принцът прави движение на афтърпартито, но Кейт първоначално се отдръпва, когато той се навежда за целувка.

Снимка: Нетфликс

Последни публикации