Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Fell Foodie: Хубав фон, чист въздух и добра храна

Харисън Уорд, по-известен като Fell Foodie в Инстаграм, започва да приготвя сложни ястия на планинските върхове като начин да подобри психическото си здраве. Сега той споделя рецептите си в готварска книга, която се казва: „Гответе навън“

По-известен на мнозина като Fell Foodie, Харисън е местен жител на Амбълсайд, който се е сдоби със значителен брой последователи в Instagram, заради приготвянето на екстравагантни ястия по хълмовете. „Винаги съм обичал това съзнателно преживяване да приготвям храна и да я споделям с хората“, казва той. „Храната играе огромна роля в живота ми, така че защо да излизам навън и да изоставям тази страст?“

Харисън издава дебютната си книга, в която са описани 85 различни рецепти. Това не е често срещана гледка на планински връх: някой да извади дъска за рязане и здрав кухненски нож, да нареже зеле, да нареже на кубчета тиквички, да разбърка куркума и да сготви всичко на тих огън. Но със сигурност прави ястието по-запомнящо се от обикновени готови спагети. „Разбирам удобството на пакетираната храна, но всъщност тя е доста скъпа – а аз никога не съм харесвал този аспект на полуготовата продукция“, казва Харисън. „Струва ми се, че ние хората сме изгубили връзката си с храната, а тя е много важна“.

Кадър от Инстаграм профила на инфлуенсъра

Раницата на Харисън е тежка, но не изглежда карикатурно голяма, както може би бихте очаквали за човек, който мъкне половин кухня на рамената си. „Предизвикателството, хуморът, а понякога и нелепостта на това ме радват“, казва той. „Когато настъргваш индийско орехче на върха на планината или използваш пестик и хаванче, за да си направиш къри паста, в това има нещо.

„Някои може да кажат, че е безсмислено, но всъщност поставя проблемите ти в перспектива. И сякаш ти дава необходимото презареждане. За мен природата е изключително лечебна среда, така че е важно после и да се увериш, че ще я оставиш по същия начин за следващия човек“, казва Уорд.
Двете начинания на Харисън – готвенето и туризмът, са неразривно свързани с психичното му здраве. Харисън е трезвен от седем години и редовно говори за борбата си с алкохолизма и депресията.

„От малък бях доста екстровертен и щастлив, но вътрешно се разкъсвах“, казва той. Не исках да бъда в тежест, затова не го споделях. Чувствах се много самотен.  След като се премества в Ню-Йорк заради университета и започва работа в бар, Харисън става зависим от алкохола. „Борех се със собственото си съществуване и използвах алкохола, за да изключа тези мисли“, казва той. Алкохолът се превърна в единствения ми фокус. Миех си зъбите с него.“

„Около 21-ия ми рожден ден консумирах по 20 литра на ден и бях станал 140 кг. Продължих да водя този начин на живот в продължение на години – пиех до припадък, за да избягам за момент.“ Но краят на връзката с партньора му е довел до края на връзката на Харисън с алкохола. За една нощ напуска Ню-Йорк и се откъсва от този живот. „А нещото, с което замених алкохола, беше фитнесът.“

Две седмици по-късно, обратно в Къмбрия, един приятел купува на Харисън чифт туристически обувки за начално ниво и го изкачва на Бленкатра – нелек първи връх. Следващата седмица изкачват Хелвлин, третата по височина точка в Англия. „В момента, в който стигнах върха, небето беше синьо, гледката – великолепна и в мен се запали нещо друго; запалих нова зависимост“, казва той. Следващата седмица Харисън изкачва Скафел Пайк, след това Сноудън, а после Бен Невис. Около 11 месеца след изтрезняването той е свалил 44 кг и е пробягал маратона Brathay около Уиндърмиър.

Харисън не започва да готви на хълмове и планини веднага. „Но си носех обяд, който бях приготвил вкъщи – опитвах се да се храня здравословно“, казва той. Тогава се сдобих с първата си печка. Направих хубава наденица и пюре в сос, както и яхния от говеждо месо и ейл. Започнах да ги споделям в Instagram с гледки и това привлече вниманието на хората.“ Тогава той решава да почне да готви ястията си навън.

Сега профилът на Харисън в социалните медии има над 20 хиляди последователи и аудиторията му продължава да расте с всеки ден. Той също така се появява в новините и по телевизията. Харисън говори за опита си в областта на психичното здраве и готвенето на открито не само онлайн и чрез медиите, но и пред корпоративни клиенти и училища.

Личността му на „Fell Foodie“ вече се е превърнала в неговата работа. Той провежда готварски сесии на фестивали на открито, както и работи с много големи марки.
„Не съм го създал, за да се превърна в марка, никога не съм се стремял към това, но то се разви постепенно и съвсем органично“, казва той. „Харесва ми да споделям историята си, за да помагам на другите, и разбира се, е прекрасно да прекарвам толкова много време в планината и да вдъхновявам хората да правят същото.“
„Хубав фон, чист въздух и добра храна“;, казва Харисън. Какво по-хубаво от това?“. Наистина е трудно да се отговори на този въпрос.

Последни публикации