Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Гражданинът светец“ не прилича на нищо, гледано досега

„Гражданинът светец“ (Mokalake Tsmindani), 2023, Грузия/Франция/България, режисьор Тинатин Кайришвили, продуценти: Лаша Халваши, Тинатин Кайришвили; копродуценти: Борислав Чучков, Карин Чичковски, Денис Васлин; сценарий: Тинатин Кайришвили, Баса Яникашвили; оператор Крум Родригес, музика Тако Жордания, в ролите: Леван Берикашвили, Георги Баблуани, Мари Кития, Гия Бурянадзе. Награди и номинации: номинация от Американската асоциация на операторите 2023, Asia Pacific Screen Awards за операторско майсторство, Голямата награда от Пуне, Индия, „Златната липа“ от Стара Загора 2024.

Миналата година на фестивала в Карлови Вари разтърсващият българо-немски филм „Уроците на Блага“ (2023) на Стефан Командарев бе предпочетен за „Кристален глобус“ от журито пред „Гражданинът светец“. Сега, на международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора (1–5 юни) се случи обратното, но „Уроците на Блага“ получи поредната награда за женска роля на Ели Скорчева и първата в 12-годишната история на форума награда на публиката. Прожекцията в Операта бе препълнена.

„Гражданинът светец“ е уникален филм. Някои го сравняват с творби на Тарковски и Бела Тар, но е съвсем друго – както напомня с остроумието си и абсурда доброто старо грузинско кино, така и не прилича на нищо, гледано досега.

Миньорско градче в Грузия. Черно-бяла визия. Площад. Старец се суети край кръст, на който е разпнат човек. Той е вкаменен и се смята за светец закрилник на градчето. Тинатин Кайришвили разказва невероятна, витална, макабрена история. Тръгва се от почитането на Светеца. Следва евентуалното му съживяване, страхът на миньорите, че, като е жив, няма да им помага, повторното му разпване, изчезване и разпване на кръста на горкия добър старец… Евентуално възкръсналият Светец/Непознатия е хубав мъж около 40-те. Не говори, дружелюбен е. Може да е съживилият се Светец, но не знаем със сигурност кой е. Не става въпрос за доказателства, а за вяра. Той не говори и това дразни хората. Не може да се защитава и не може да докаже идентичността си. Мари (Мари Кития), единствената елегантна жена в градчето, ръководи строежа на храма на Светеца. Съпругът й Вано е впиянчен инвалид в количка заради инцидент в мината, но по чудо прохожда. Шефът на миньорите и полицейският началник са типичните власти в провинциален град – тъпи и упорити.

Между магическия реализъм, сатирата и абсурда филмът се занимава с изключително важни и актуални теми: вярата и суеверието, силата на тълпата, манипулацията… Визията е вълшебна – нашият талантлив оператор Крум Родригес е придал плътност, красота, виталност и обреченост на прекрасния сценарий на Тинатин Кайришвили и Баса Джаникашвили. Потъваш в откачения свят на градчето с мината, реката и лебедите и не искаш да го напуснеш. Във видео обръщението си към фестивала щастливата Тинатин Кайришвили не пестеше суперлативи за Крум Родригес. В заниманието с разните вариации на вярата „Гражданинът светец“ препраща далечно към „Покаяние“ (1986) на Тенгиз Абуладзе.

Спомням си доста награждавания дебют на Тинатин Кайришвили „Младоженки“ (2014) – копродукция с Франция, където става дума за любов, затвор, отчуждение. Силен филм, но без чувство за хумор. Там също играе красивата Мари Кития. Мотивацията на нашето жури за наградата „Златната липа“ бе: „За артистичната интерпретация на различните вариации на вярата и обстоятелствата насред абсурда“.

Геновева ДИМИТРОВА

Последни публикации