Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Хиляди творби на Пикасо вече са достъпни в нов онлайн архив

С любезното съдействие на Музея на Пикасо в Париж вече е достъпен онлайн портал, където могат да се видят хиляди произведения на изкуството и фотографии на Пикасо.

Тези редки архивни материали на художника са публикувани в навечерието на откриването на специализиран учебен център в близост до музея по-късно тази година, съобщи Радио France Internationale.

Дигиталният портал прави достъпна огромната колекция от произведения на изкуството на Пикасо, есета, книги, доклади от конференции, подкастове и интервюта на музея. Включени са общо 19 000 снимки, които никога не са били показвани пред публика.

Пабло Пикасо работи върху керамично произведение в работилницата си във Валорис, Южна Франция, през април 1949 г., снимка: AFP

Предвижда се още 200 000 текста от ателиетата на Пикасо също да бъдат дигитализирани и добавени към портала през следващите години.

Испанският художник и скулптор е един от най-влиятелните художници на XX в. Роден през 1881 г., той прекарва по-голямата част от живота си във Франция. През 1992 г. семейните му архиви са поверени на френската държава, която продължава да ги стопанисва.

Миналата година, в чест на 50-годишнината от смъртта на художника, бяха организирани редица изложби, подчертаващи непреходното му наследство.

Последни публикации