Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Хитовите сериали, които ще гледаме през 2024 г. (ВИДЕО)

Завръщането на „Истински детектив“ (този път с Джоди Фостър в главната роля), новият военен епос на Стивън Спилбърг и Том Ханкс (този път се разказва за летци), драмата „Емигранти“ на Лулу Ванг с Никол Кидман в главната роля, Клайв Оуен в ролята на детектива от „Малтийския сокол“ – това са събитията в света на тв сериалите в първите месеци на новата 2024 г. 

„Ехо“ („Echo“) — мини-сериал, създ. Марион Дайър

 

Къде и кога да се гледа: по Disney+ и Hulu — от 9 януари

Супергероика на Marvel за индианката Мая „Ехо“ Лопес, позната от сериала „Ястребово око“. В главната роля е актрисата Алакуа Кокс, тук са още Чарли Кокс и Винсънт Д’Онофрио.

Сериалът проследява живота на титулярната героиня след събитията в „Ястребово око“.

 

 

„Криминално минало“ („Criminal Record“) — 1 сезон, създ. Пол Рутман

 

Къде и кога да се гледа: по Apple TV+ — от 10 януари

Британски трилър за двама детективи, които се завръщат към разследването на стар случай след едно анонимно телефонно обаждане. В главните роли — Питър Капалди и Каш Джамбо.

 

„Тед“ („Ted“) — 1 сезон, създ. Сет Макфарлейн

 

Къде и кога да се гледа: по Peacock — от 11 януари

Занимателна история за едно уж плюшено мече, което може да говори. Действието на сериала се развива в средата на 90-те години и е посветено на детството на главния герой. Теди е озвучаван лично от режисьора Сет Макфарлейн.

 

 

„Детектив Форст“ («Forst») — 1 сезон, създ. Агата Малесинска, Яцек Маркевич и Лешек Давид

 

Къде и кога да се гледа: по Netflix — от 11 януари

 

 

„Белгравия: Следващата глава“ („Belgravia: The Next Chapter“) — мини-сериал, създ.  Хелен Едмундсон

 

Къде и кога да се гледа: по MGM+ — от 14 януари

Продължение на мини-сериала от създателя  на „Абатство Даунтън“  Джулиън Фелоуз по неговия роман за лондонския квартал Белгравия. Действието в „Следващата глава“ се развива през 1871 г., две десетилетия след събитията от оригиналното шоу. В центъра на сюжета е вече новото поколение от семейство Тренчард.

 

 

„Истински детектив“ („True Detective“) — 4 сезон: „Тъмната страна“ („Night Country“), създ. Иса Лопес и Ник Пицолато

 

Къде и кога да се гледа: на HBO — от 15 януари

Дългоочаквано завръщане на детективската антология на Ник Пицолато, който предаде лентата на Иса Лопес. Мястото на действието този път е градче в Аляска, където Джоди Фостър и боксьорката Кали Рейс разследват странния случай с гибелта на учени от изследователска станция.

 

 

 

„Мосьо Спейд“ („Monsieur Spade“) — мини-сериал, създ. Скот Франк и Том Фонтана

 

Къде и кога да се гледа: по AMC  — от 15 януари 

Детектив Сам Спейд е известен герой на писателя Дашиъл Хамет. В сериала героят вече се е пенсионирал и прекарва спокойни дни във френския Прованс. Сам обаче се връща в строя, след като пред очите му е извършено жестоко убийство на 6 монахини. В главната роля е Клайв Оуен.

 

 

 

„Хотел Хазбин“ („Hazbin Hotel“) — 1 сезон, създ. Вивиен Медрано

 

Къде и кога да се гледа: на Amazon Prime Video — от 19 януари

Анимационен мюзикъл (премиерата на пилотния епизод се състоя още през есента на 2019 г.). Създаден, режисиран, написан и продуциран от Вивиен „VivziePop“ Медрано. Изработен е изцяло от аниматори на свободна практика и е финансиран до голяма степен от последователите на Patreon акаунта на Медрано.

Поредицата проследява злополуките на Чарли Магне (озвучена от Джил Харис) – принцесата на Ада, харизматичен демон и наследник на трона, докато тя се захваща да изпълни привидно невъзможната си мечта да отвори хотел, наречен „Щастливият хотел“, който има за цел да реабилитира грешниците.

Поради пренаселеността си, Адът преминава през ежегодна „чистка“, където тип ангели, наречени Екстерминатори, се спускат от Рая, за да убиват демони. Чарли намира това за обезсърчително и иска да намери по-мирно решение на проблема с пренаселеността. Нейната основна цел е клиентите й да излязат от хотела като изкупени души и да бъдат приети в Рая.

 

 

„Кристобал Баленсиага“ („Cristóbal Balenciaga“) — мини-сериал, създ. Айтор Арехи, Хон Гараньо, Хосе Мари Гоенага и Лурдес Иглесиас

 

Къде и кога да се гледа: по Disney+ — от 19 януари

Биографичен разказ за баския моделиер и създател на модната къща Balenciaga Кристобал Баленсиага.

 

 

„Сексуален звяр“ („Sexy Beast“) — 1 сезон, създ. Майкъл Калео

 

Къде и кога да се гледа: по Paramount+ — от 25 януари

Пълнометражен дебют на Джоната Глейзър. В центъра на сюжета на криминалната драма са двама приятели – Гейл Дав и Дон Логан, действието се развива през 90-те години в Лондон. Всъщност лентата е римейк, в оригинала играят Рей Уинстън и Бен Кингсли. В новата версия в ролите на приятелите влизат Джеймс Макардъл („Андор“) и Еймън Елиът („Дамско щастие“). Автор на сериала е Майкъл Калео, който беше съавтор на сценария на хита на Люк Бесон – „Малавита“.

 

 

„Властелинът на въздуха“ („Masters of the Air“) — мини-сериал, създ. Джон Шибън и Джон Орлоф

 

Къде и кога да се гледа: по Apple TV+ — от 26 януари

Духовен наследник на минисериалите „Братя по оръжие“ и „Пасифик“ на Стивън Спилбърг и Том Ханкс. В основата на сюжета са летците от 100-а бомбардировъчна група на ВВС на САЩ. Наричат я „Кървавата стотица“ и има легендарна слава заради подвизите си по време на Втората световна война.

В главните роли са актьори като Остин Бътлър („Елвис“), Калъм Търнър („Фантастични животни“), Антъни Бойл („Тетрис“), Бари Кугън, Шути Гатва и други.

 

 

„Емигранти“ („Expats“) — мини-сериал, създ. Лулу Ванг

 

Къде и кога да се гледа: по Amazon Prime Video — от 26 януари

Драматичен сериал от Лулу Ванг. В главната роля е Никол Кидман.
История за няколко жени от различни страни, намерили общ дом в Хонг Конг. Американката Маргарет мисли за своя проект за небостъргач, корейската девойка Марси се опитва да избяга от мрака на миналото, англичанката Хилъра мечтае за дете,австралийката Френи преживява ексзистенциална криза, а за местната „светска лъвица“ Оливия понижението в социалния статус е равносилно на унизително изпитание.

Последни публикации