Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Иде ли краят на бедствието Яра Бубнова

Инспекторатът на МК е започнал (най-после) проверка в Националната галерия, съобщи във фейсбук художникът Петко Дурмана, два дни след като шефът на парламентарната комисия по култура Тома Биков поиска оставката на директорката Ярослава Бубнова.

Повод за това бе храст, поникнал в основата на бившия царски дворец: корените на растението били на път да съсипят основите на сградата, която е паметник на културата. Първоначално избухването на Тома Биков предизвика сарказъм и горчива ирония сред художниците и ценителите на изкуството у нас. Вече четири години и половина Бубнова е директор на първия ни музей.

Почти през цялото това време гилдията се тресе от скандали и журналистически разследвания за съсипани шедьоври, мухлясали хранилища, злоупотреби с власт и връзкарство…, а държавата не предприема никакви действия. И изведнъж – … някакъв храст. Вярно е, че опазването на сградата е част от нейните задължения, но първата грижа на един директор на музей е съхраняването и популяризирането на изкуството в него. Вместо това ценни картини от определящи етапи в българското изкуство на Майстора, Дечко Узунов, Сирак Скитник, Мърквичка се оказаха сериозно повредени. Други – направо унищожени след авария в противопожарната система на едно от депата в галерията. Крилото за средновековно изкуство, в който се намират най-ценните ни икони страда от подони проблеми. Като директор Бубнова е единствено загрижена да представя изложби и събития на създадения от нея Институт за съвременно изкуство (ИСИ), да урежда хората от него по световни изложения… Подробности за злоупотребите бяха подробно описани в bgart през ноември…. Тогава уж МК обеща да провери случая, но днес – нищо.

По тези причини новината за поисканата оставка заради храст, който унищожава сградата на бившия царски дворец, бе приета с песимизъм. Но ако това е станало повод за мащабна проверка, за която близо пет години хората на изкуството у нас апелират – значи има надежда в новото Министерство на културата. Както се казва в една класика: Чакаме и се надяваме… на справедливост за изкуството.

Последни публикации