Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„I’ll be back“ – историята зад легендарната реплика на Терминатор

Понякога някои филмови реплики остават много след вълнението от даден филм. Няма как да се отрече, че изричането на: „I’ll be back“/„Ще се върна“ от Арнолд Шварценегер в първия филм „Терминаторът“, се превърна в един от най-емблематичните моменти в киното. Превърна се в истински синоним на жанра „екшън филми“.

Репликата се появява в класическия научно-фантастичен екшън филм от 1984 г., режисиран от Джеймс Камерън, изречена от страховития и безмилостен киборг на Арни. Текстът в случая служи за емблема в кариерата на австрийския актьор и същевременно действа като символ на безмилостното настояване на Терминатора да убива и да постига своята цел.

Репликата е поднесена сериозно от Арнолд, той все пак е безчувствена машина.  Режисьорът Джеймс Камерън споделя, че сценарият към този най-емблематичен момент от първия филм за Терминатор, не е бил разписан точно така, както са го познават сега зрителите.

В сценария репликата е „I’ll come back“- „Пак ще се върна“. Арнолд обаче произнася репликата „I’ll be back“. „Имаше нещо в начина, по който Арнолд го каза с тогавашния си доста силен австрийски акцент, което не звучеше съвсем правилно, така че аз казах, „Просто ще го включим“. И той каза, „ Наистина ли?“ и аз казах „Да“, споделя режисьорът. „Ние просто го решихме на момента и това стана доста емблематично“, добавя той. .

Подобно на някои от най-великите моменти в историята на киното, емблематичната реплика от Терминатор се появява в движение.

„Но ето интересното в тази реплика“, казва Камерън. „Гледате филма за първи път и нямате представа какво ще се случи по-нататък, но все пак предизвиква смях. По някакъв начин хората вече бяха разбрали факта, че този човек е този булдозер.

Зрителите първоначално се заблуждават от репликата и започват да се смеят. Малко по-късно става ясно, че именно тя предвещава, че ще се случи нещо много лошо. „Така че хората се смееха, преди да разберат,те дори не знаеха, за какво точно разказва филмът „Терминатор“. Е, малко след репликата предполагам, са започнали да разбират“, споделя Джеймс Камерън.

Последни публикации