Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Илон Мъск – милиардерът с животински нюх за авангардното

Илон Мъск – една от най-обсъжданите, възхвалявани и обругавани личности в съвременната цивилизация, отново е герой на биография. Отговорите за изживяващия се като богоравен спасител на човечеството този път търси неговият сънародник Майкъл Влисмас, а книгата „Илон Мъск. Рискувай всичко“ излезе в България със знака на „Кръг“ в превод на Светлана Комогорова-Комата и корица от Милена Вълнарова. Авторът от Южна Африка вае истински психологически профил на Мъск – креативен ум, създател на Tesla и SpaceX, собственик на Twitter, прекръстен на X, предприемач с животински нюх за авангардното, милиардер с ексцентрични проекти, потенциален колонизатор на Марс, един от най-влиятелните хора в международния бизнес, най-дръзкият експериментатор и визионер в полето на интелекта.

Албена АТАНАСОВА

Някогашното момче аутсайдер от Претория, днес е вероятно най-богатият човек на Земята – според „Блумбърг“ и „Амазон“ със слава на поп идол. За да разкрие как се стига до планетарния Олимп, Майкъл Влисмас изчита хиляди страници с информация, преди да проведе десетки интервюта със съученици, приятели и бивши служители в компаниите на Мъск. Реакциите и емоциите са заредени с противоречивости – като самия обект на анализите, като самия Мъск, който в „Железния човек 2“ играе себе си.

Контрастите изпълват битието му още от ранно детство. Илон е роден през 1971 година, когато в ЮАР бунтовете срещу расизма, колониализма и мизерията са всекидневие. На девет е, когато родителите му се развеждат. Баща му, строителен инженер, е фалирал собственик на мина за диаманти, агресивен мъж със склонност към измами и теории на конспирацията. Майка му е супер моделът Мей Мъск, която прекъсва кариерата си заради злополучния брак и дълги години работи на пет места едновременно, за да изхранва трите си деца. Илон на дванайсет продава кода на видеоиграта Blastar за 500 долара. Кимбъл, братът на Мъск, е разказвал как баща им Ерол ругае Илон, дори когато той лежи бездиханен в болницата, след като съученици го бутат по стръмни стълби и го бият жестоко. Смята се, че Мъск и до днес заличава белезите с пластични интервенции. А двамата братя, отчуждени от истеричния си родител, са описвали Ерол Мъск като неврастеник и лъжец. Певицата Граймс, майка на три от единайсетте деца на милиардера, е споделяла, че посттравматичният стрес от детството трови възможността му да се наслаждава на обикновените неща.

В „Рискувай всичко“ Майкъл Влисмас проследява пътя към професионалните триумфи на Мъск, без да отегчава с подробности. Непрекъснато пита „Защо той преследва точно тези цели?“, откривайки обяснението в контекста на средата и амбициите му – от пробива му в Силициевата долина, където продава компанията си за 300 милиона, през онлайн пътеводителите Zip2 – качва в интернет справочниците „Жълти страници“ и „Бели страници“, чиито първи клиент „Ню Йорк Таймс“, революционизирането на паричните преводи с PayPal, електрическите автомобили, до цивилния екипаж в Космоса. Но колкото и да е публичен образът на Мъск, една част от него става невидима. Категорично е само едно – той иска да промени света. И не се спира пред нищо – дори когато през 2001 година за малко не умира от малария, докато е застрахован за 100 милиона долара.

Влисмас, като опитен журналист, не подминава нито един ракурс. Той коментира и онези, които ругаят Мъск като наивен фантазьор, чиито хрумки според тях са за боклука. „Имало е време, когато хората са се стремили към далечните краища на планетата. За авантюристите, изследователите и пионерите фокусът е бил върху откриването на далечни земи, изкачването на най-високите върхове, изследването на океанските дълбини. А после фокусът започва да се измества навътре. Голямото откривателско пътешествие навлиза в съзнанието и емоциите; по-скоро в съществуването, отколкото в действието. Може би Мъск ни привлича отново към големи и дръзки идеи. Изважда ни от вглъбеността и ни кара да насочим поглед на­горе. По време, когато фокусът ни се е стеснил до кадър в Instagram на екрана с размер 16:9, той ни изтръгва навън и ни напомня да мечтаем“, пише авторът на „Рискувай всичко“

Кой ще го изиграе във филма на Дарън Аронофски

Като две капки вода е както с Брендън Фрейзър, така и с Кевин Дюран
Дори стачката на актьорите и сценаристите в Холивуд не успя да потуши любопитството, свързано с горещия въпрос – кой ще изиграе Илон Мъск в бъдещия филм на Дарън Аронофски, продуциран от индийското студио A24 по биографията на Уолтър Айзъксън. Според NBC News конкуренцията за правата на книгата е била неописуема. В битката са се включили някои от най-престижните в бизнеса. Публиката познава победителите, компанията A24, от два хоръра – „Мидсомър“ и „Говори с мен“.
Най-голяма физическа прилика с Мъск имат Брендън Фрейзър и Кевин Дюран. Именно Дарън Аронофски върна Фрейзър пред камерите с „Китът“, а актьорът беше ощастливен с „Оскар“ за своя 270-килограмов живеещ в уединение гей учител по английски език. Канадецът Кевин Дюран – майката на Мъск също е от Канада, направи съвсем прилични роли в „Остин Пауърс: Шпионинът любовник“, „Изгубени“, „Х-Мен началото: Върколак“, „Легион“, „Робин Худ“…

Няма съмнение, че проблемите на Илон Мъск – вероятно биполярно разстройство заради честата смяна на настроението плюс синдром на Аспергер, който го прави „слаб в улавянето на социални сигнали“, ще могат да бъдат въплътени пред камерите и от другите „обичайни заподозрени“. Водещи сред тях са Леонардо ди Каприо, Хоакин Финикс, Робърт Дауни Джуниър, Никълъс Кейдж, Рами Малек, Шая Лебьоф, Пол Дейно.
Илон Мъск няма да е първият лидер във високите технологии, който ще бъде увековечен в голямото кино. Стив Джобс вдъхнови Дани Бойл, а продукцията донесе на Майкъл Фасбендър номинация за „Оскар“ за ролята на покойния основател на Apple. Създателят на Facebook Марк Зукърбърг стана персонаж на Дейвид Финчър в „Социалната мрежа“ – Джеси Айзенбърг също се сдоби с номинация за „Оскар“. „Радвам се, че Дарън прави филма – той е от най-добрите“, написа Мъск в X (Twitter).

Последни публикации