Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Ина Иванова спечели конкурса за поезия „Христо Фотев“

Ина Иванова спечели XI Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“.

Тя беше отличена за стихосбирката си „Нещата, за които мълчим“ (изд. „Жанет 45“, 2022 г.)

Наградата бе връчена на тържествена церемония в атриума на Бургаския свободен университет.

„Аз действително обичам поезията на Христо Фотев. Обичам нейната непокорност, нейната метежност, честност, дълбочина и особена съкровеност и честност. Благодаря за отличието и признание и за това, че сме тук заедно и че четем поезия“, заяви Ина Иванова.

Книгата й е отличена „заради ярката сензитивност и особената плътност на съдържание и форма на един оригинален език. За поетическия синтез, който се стреми да достигне зоните на неизречимото, на трансцедентното (поемата „Мелтеми“). На сложните човешки състояния. Поезия, в която образите дълбинно тълкуват абстрактното. За интензивността и кулминациите в перцепцията, които оформят ярките сюжетни планове.

За подгласници с равен брой гласове в оценката на журито бяха избрани Георги Николов с „Както се отваря небе“, Едвин Сугарев с „Блудни синове“ и Керана Ангелова с „Дървото с наровете“.

За първи път тази година бе връчена и специална награда на името на бургаския поет Росен Друмев. Нейни носители станаха Антонина Георгиева за стихосбирката „Сол“ и Биляна Димова за „Телесно“.

Последни публикации