Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Инсталация на Недко Солаков в гардеробната на „Белведере“

 

Художникът със съмнителни качества, но с отлична пиар стратегия Недко Солаков направи изложба в гардеробната на виенския музей „Белведере“. Артистът, чиито идеи и творби вървят с около 50-60, че дори и 70 години закъснение, е разположил инсталацията си в помещението, намиращо се непосредствено до тоалетните на бароковия дворцов комплекс, построен през 1722 година по поръчка на принц Евгений Савойски.

Претенцията на автора да въвлече зрителя в диалог със съвестта на художника се разминава отчетливо с практическото осъществяване на идеята. Според наблюдателни изкуствоведи, разгънатата в единия ъгъл на гардеробната инсталация, има една единствена цел. Тя откровено е изстреляна под формата на авторов надпис по стената, където четем: „С удоволствие бих организирал голяма самостоятелна изложба в някоя от великолепните зали на „Белведере“.

Самопоканата е провокация не само към добрия вкус и усещането за изкуство на зрителите, но и проява на характерната за Солаков самовлюбеност, стигаща до краен нарцисизъм. За него е характерно натрапчивото чувство за грандиозност, нужда от възхищение и липса на емпатия. Според американската класификация на умствените разстройства нарцисизмът е едно от най-тежките психически състояния и за него няма открито подходящо лечение. Въпросната инсталация остава в „Белведере“ чак до 19 юни 2024 година. Въпрос или на здрави нерви или на прекалена любезност от страна на милите домакини.

Иво ДИМИТРОВ

Последни публикации