Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Изложбата с добавена реалност „Оживелите нашенци“ на поета и художник Чудомир

Откриха изложбата с добавена реалност „Оживелите нашенци“ на поета и художник Чудомир. За момента тя е в Литературно-художествения музей (ЛХМ) „Чудомир” в Казанлък.

„Създаването на интерактивната изложба „Оживелите нашенци“ дава възможност на посетителите на музея да се насладят на говорещите картини на Чудомир. Те са пряко свързани с героите на неговите разкази и анекдоти. Искаме чрез този проект картините да проговорят, като представят изобразените герои в характерни за тях ситуации. Емоцията на нашите посетители ще свърже образите на картините с гласа, които произвеждат, и ще ги пренесе много по-убедително в света на Чудомир“ каза Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир“.

“Много сме щастливи, че по този начин младото поколение да могат да видят творбите и да опознаят героите на Чудомир, по този начин, защото съм убедена, че трудно ще накараме децата да седнат, да прочетат, да разберат и да преживеят разказите, а по този начин ще го направят, а и със сигурност и ще ги запомнят. Нашето желание е картините на Чудомир да пътуват не само в страната, което ще стане, а да направим и адаптация на английски език и такива на езиците на нашите държавни съседки“. Това каза Десислава Пингелова от фирма „Перфект” – Габрово, които са основен партньор на музея в проекта.

Тя добави, че аудио записите са били направени с огромно желание и ентусиазъм от Деяна Христова и Михаил Балабанов, които не можаха да присъстват на откриването, тъй като са студенти.

От музея добавиха, че ръкописите на Чудомир ще бъдат дигитализирани, тъй като той е обичал да пише с молив, а с времето графитът избледнява. „Благодарим на сдружението на българските музей. По целева субсидия музеят получи 108 708 лева. С тези пари успяхме да довършим някои неща, които са изоставали във времето. Направихме и основен ремонт на покрива на старата и на новата сграда на музея. Надяваме се за дълго време този проблем да бъде отстранен. Закупени са и нови компютърни инсталации за пет места. Също така са подновени и климатичните инсталации в някои от залите на музея. Закупени са и осем метални шкафа за съхранение на акварелите на Чудомир и картините на Мара Чорбаджийска. Реставрирани са около 30 платна на Мара и Чудомир. Подновено е и фасадното осветление на музея. Също така има платен и изготвен проект за реновиране на фасадата на къщата на Димитър Чорбаджийски“ каза още Добрина Матова.

През последните години дейността на ЛМХ „Чудомир“ е насочена предимно към младата публика, а целта е културното наследство на Димитър Чорбаджийски да се съхрани и сред младите поколения. В музея има интерактивен екскурзовод, който запознава посетителите с кратък филм за Чудомир и с анимация на неговите герои, а добавената реалност се възприема много добре от младата публика. В музея се организират над сто събития годишно, а ежегодно животът и творчеството на патрона на институцията са почитани от казанлъчани с разнообразната програма на традиционните “Чудомирови празници”.

Последни публикации