Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Как и жълтите павета се наТрейсиха

 

Новите политици в столицата ще трябва да се справят с ремонта на ремонта, на ремонта, на ремонта на жълтите павета

След няколко пренареждания жълтите павета в центъра на София отново цъфнаха като лалета през май, за да лъсне пред всички ни целият цинизъм на овластените у нас през последния четвърт век. Днешните „строители“ от фирмата „Трейс Груп Холд“ АД не са в състояние да свършат тази работа, а са получили милиони за целта и измъчват софиянци от няколко години с бездарието си.

Не знам какви са били майсторите преди 115 години, които само за година и половина са застлали центъра на столицата ни с тези красиви блокчета, произведени в Австро-Унгария. Паветата вече са паметник на културата, а едни некултурни строители ги подхвърлят през 6-7 месеца, затварят центъра и го оставят да потъва в прах, докато накрая установяваме, че нищо не са направили.

И сега столичани получиха от същото, а политиците – и стари, и нови, ни се обясняват, че ще глобят фирмата-изпълнител на ремонта. Ама тази работа с глоби очевидно не става. Поръчката трябва да бъде отнета от „Трейс Груп Холд“ поради очевадна невъзможност да бъде изпълнена, а споменатата компания да върне парите с лихвите и да бъде обявена нова поръчка. Просто и ясно. Ще припомня само, че въпросната фирма е същата онази скандалната, заради чието калпаво строителство през 2018 година 20 души намериха смъртта си след катастрофа по пътя Своге-София. Това са строителите и на отсечката между Оризово и Стара Загора от магистрала „Тракия“, по която до неотдавна шофьорите караха с ограничение от 90 километра в час заради калпаво положен асфалт. Това са и строителите на метростанцията в „Хаджи Димитър“, където само по чудо авария в метрото не завърши със смъртни случаи заради надигане на релсовия път.

Бездарието и професионалната некадърност имат различни имена, но за нахалството да упорстваш да продължаваш да тровиш живота на българите няма измислена достатъчно силна дума. И „наглост“, и „гьонсуратлък“ бледнеят пред това, което се случва на практика. Черешката на тортата за наивници е измислена под формата на фондация „Трейс за хората“, която трябва да ни хвърля прах в очите с различни каузи и помпозни цели като „развитие и утвърждаване на ценностите на човешката цивилизация чрез подпомагане и обмен в областта на културата, изкуството, науката, образованието и спорта“.
С клишета от сорта, че във времена на кризи общността на предприемачеството била двигател на промените, едни некадърни усвоители на обществени средства и ресурси опитват да си пренапишат скандалните си биографии. И в центъра е поставена културата. От сайта на „Трейс за хората“ в обществения съвет на надничат и живи и мъртви (спорният акад. Антон Дончев, за чието авторство на романа „Време разделно“ има сериозни полемики, е покойник от повече от година). Важното е, че и живи, и умрели са впрегнати в каузата да се чисти имиджа на една компания, каквато никой в белите страни не би допуснал да съществува.
Иво ДИМИТРОВ

 

 

Последни публикации