Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Картина на Тициан, намерена на автобусна спирка в Лондон, отива на търг

Очаква се творбата на майстора от XVI в. да достигне цена между 15 и 25 млн. паунда.
Високо ценена картина на ренесансовия майстор Тициан, открадната през 1809 г. и отново през 1995 г., след което е открита в найлонова торба на лондонска автобусна спирка, ще бъде предложена на търг през юли.

Смята се, че венецианският художник е създал „Почивка по време на бягството в Египет“ през 1508 г., когато е бил едва на 20 години. Картината е нарисувана на дървено пано с ширина 60 см и изобразява Св. Богородица, която люлее бебето Иисус, а Йосиф я гледа.

За първи път творбата е документирана в колекцията на венециански търговец в началото на XVII в., а през следващите векове е била собственост на различни аристократи, императори и ерцхерцози в цяла Европа.

Купена е от четвъртия маркиз на Бат на търг от Christie’s през 1878 г., а сега се продава от същата аукционна къща в Лондон на 2 юли от името на последния маркиз. Очаква се цената да бъде между 15 и 25 млн. паунда.
Картината е била открадната два пъти в историята си – за първи път през 1809 г. от двореца Белведере във Виена от войските на Наполеон Бонапарт и след това в средата на 90-те години на ХХ век, когато е ограбена от Лонглийт Хаус, седалището на маркизите на Бат в Уилтшир.

В материал на уебсайта на Christie’s се казва, че картината е „ценена заради ярко обагрената сцена на семейна привързаност в контекста на света на околната среда“ и че „подобно на своите сюжети „Почивка по време на бягството в Египет“ е изминала дълго и изпълнено със събития пътуване – пътуване, което далеч не е приключило“.

Най-колоритната част от това пътуване досега може би е била, когато през 1995 г. картината е била изнесена от всекидневната на първия етаж на имението Лонглийт. След седемгодишно издирване картината, оценена на повече от 5 млн. паунда, е намерена в найлонова пазарска чанта на автобусна спирка в Ричмънд от Чарлз Хил, бивш началник на отдела за изкуство и антики в Скотланд Ярд.

Последни публикации