Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кейт Уинслет с награда за цялостно творчество на филмовия фестивал в Мюнхен

Носителката на „Оскар“ Кейт Уинслет беше удостоена с наградата за цялостно творчество CineMerit на Международния филмов фестивал в Мюнхен. Тя получи овациите на публиката в мюнхенския Deutsches Theater и представи европейската премиера на последния си филм – биографичния филм „Лий“ на Елън Курас, в който Уинслет играе военния фотограф Лий Милър.

„Сякаш съм филмова звезда“, каза Кейт Уинслет шеговито. „Не, наистина, обикновено не се отнасят така с мен… Просто ще я приема“, добави тя.

Наградата за цялостно творчество или още CineMerit в Мюнхен беше връчена на носителката на „Оскар“ от Дейвид Крос, германският колега на Уинслет от филма „Четецът“. Той припомни, че за първи път се срещат преди 16 години, когато той е едва на 17 години:

„Бях участвал само в два филма и току-що бях напуснал училище. А ти – Кейт Уинслет“.

Актрисата разказа и за филма „Лий“ – проект, по който работи вече осем години. Това е и първият филм, на в който е продуцент.

„Не мога да повярвам, че го направихме“, коментира за филма Уинслет. Лентата е  посветена на ключово десетилетие от живота на Лий Милър. Бившият модел Лий Милър се превръща във военен фотограф, като работи за списание „Вог“ от фронтовата линия по време на Втората световна война, за да заснеме емблематични моменти на конфликта и бруталността на фашизма. Тя прави и потресаващи снимки на лагерите на смъртта в Бухенвалд и Дахау.

Филмът ще бъде пуснат в кината в САЩ през септември. Тазгодишното издание на филмовия фестивал в Мюнхен продължава до 7 юли.

Последни публикации