Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кристиян Вилер – фотографът, превърнал снимането на кучета в изкуство

Кристиян Вилер живее и работи в домашното си студио близо до Дортмунд в Германия. Винаги до него са съпругата му Линда и тримата космати другари: Ани (доберман), Тамъл (смесена порода) и Алфред (дакел). Вилер учи немски език и литература и работи като журналист дълги години, преди да се насочи към фотографията.
През 2013 г. той, по-скоро случайно, снима първите си кадри с името „Dogs Catching Treats“ (Кучета хващат лакомства).“Направих първите „Treat Shots“ с моето куче Лоте“, спомня си фотографът.  Той тъкмо е получил доставка –  първата си преносима светкавица. И тъй като Лоте е винаги на разположение, служи за перфектния тестови модел. По време на снимките Вилер хвърля лакомства на кучето, за да обърне муцунката към обектива. Това се превръща в лайтмотив на кадрите на Вилер. За кучетата е забавно да получат награда и независимо дали те хващат лакомството или не, снимките винаги се оказват възхитителни.
   
Фотографът се придържа към идеята, доразви стила си, поства в социалните мрежи кадрите си и естествено вниманието не закъснява. Към него се обръща PR агенция, която разпространява снимките по целия свят. „Не е моя вината“, смее се Вилер. След намесата на PR агенцията, кадрите му стават тотален хит в социалните мрежи, точно за една нощ.
Към него започват да се обръщат списания, телевизия и издателства на книги, които „чукаха на вратата ми, а аз не бях свикнал с това“, тъй като фотографът прави снимките в хола си. В средата на 2016 г. той напуска работата си и става фотограф на кучета на пълен работен ден.
    

Поредицата Dogs Catching Treats е запазената марка на Vieler Photography, въпреки че той работи и по различни други проекти. В своето студио, той вече снима стотици клиенти, които позират с огромно удоволствие. Последователите на Кристиян Вилер в Инстаграм, са вече над 415 хиляди. 

Последни публикации