Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кумирът на жените Ричард Чембърлейн, който харесва мъже

Той е блянът на всички жени през 80-те години на миналия век. Звезда от филмовите класики „Шогун“ и „Птиците умират сами“. Красив, атлетичен, с неустоим поглед. Героите му често са забъркани в греховна любов.

Колкото и да не е за вярване, един от секссимволите на миналия век навърши 90 години на 31 март. Отпразнува рождения си ден без излишен шум в Хавай, където живее от дълго време. Приключва окончателно с кариерата си през 2018 г. и прекарва последните години от живота си, като рисува и пише стихове. „Пенсионер съм и водя много по-прост живот, отколкото когато работех. Седя с часове, без да правя нещо, гледам телевизия, ходя на кино, вечерям с приятели или просто се забавлявам. Това е удовлетворяващо. Актьорската професия също беше, но е много изморителна“, казва Чембърлейн пред „Фокс Нюз“.

Той определено си е заслужил почивката след безкрайно успешната си кариера, която го превръща в световна знаменитост. Роден е в Бевърли Хилс в семейството на Елза и Чарлс Чембърлейн. Бащата му е търговец, но детството на Ричард е съсипано заради пристрастието на татко му към чашката. Чарлз толкова затъва в пиенето, че започва да посещава срещи на Анонимните алкохолици. Все пак успява да се излекува и дори става лектор по темата с алкохолизма и години наред помага на други хора да се спасят от зависимостта.

Може би за да избяга от семейните проблеми, Ричард от малък търси път към изкуството. Семейството се мести в Холивуд още когато той е дете. В колежа учи изобразително изкуство и актьорско майсторство, играе в театрални постановки и решава, че актьорската професия е неговото призвание.

Първоначално получава малки телевизионни роли, а големият пробив идва през 1961 г. със сериала „Доктор Килдер“, който се излъчва до 1966 г. 27-годишният Чембърлейн светкавично се превръща в любимец на жените. Преследват го тълпи от почитателки, а пощата му всяка седмица е залята от 12 хиляди любовни писма. Славата не го главозамайва и той заминава за Англия, където се изявява на сцената и участва в „Дамата от Шалот“, влиза дори в образа на Хамлет. Ролите следват една след друга. През 70-те години участва във филмите „Тримата мускетари“, „Ад под небето“ и „Граф Монте Кристо“. Следващото десетилетие е още по-успешно за Ричард. През 1980 г. му е поверена главната роля на пленения от японците английски моряк Джон Блакторн, претърпял корабокрушение край бреговете на Страната на изгряващото слънце. Идва и звездният му час – в сериала „Шогун“ той се превръща в световна звезда.
Само три години по-късно се завърта другият му голям хит „Птиците умират сами“. Любовната драма е толкова успешна, че улиците на градове и села опустяват в часа на излъчването му. Чембърлейн е неустоимо очарователен в ролята на отец Ралф де Брикасар и драматичната любов, която изживява. При това демонстрират забележителна игра. „Птиците умират сами“ печели шест награди „Еми“ и четири „Златен глобус“, а Чембърлейн категорично се превръща в световна знаменитост.

На 70 години признава, че е гей

Десетилетия крие истината от страх, че ще загуби кариерата си

Когато си известен по целия свят и си обявен за секссимвол, няма как хората да не се интересуват от личния ти живот. Когато е най-известен, всички питат постоянно Ричард Чембърлейн дали има жена до себе си, кога ще се жени, не планира ли деца. А той винаги отговаря, че е фокусиран върху кариерата си. Това наистина е така, но истината е малко по-различна. Завесата се вдига през 2003 г., когато почти на 70 години, Чембърлейн пише автобиографията си „Разтърсваща любов“. В нея за пръв път признава, че всъщност харесва мъже. Още 10-годишен осъзнава, че го привлича собственият му пол, а на 23 има първата си връзка с мъж.

Актьорът, който цял живот играе мъжкар и романтичен любовник, умишлено крие своята сексуалност десетилетия наред. Осъзнава, че в онези години това би съсипало кариерата му и едва ли някой би го наел за главна роля. Когато сяда да пише биографията си, първоначално не иска да разкрива тайната си. После обаче осъзнава, че това ще му донесе свободата, която му липсва от години.

Чембърлейн разкрива още, че има дългогодишна връзка с Мартин Рабет, който е и негов мениджър. Двамата се женят тайно през 1984 г. в Хавай и живеят заедно до 2010 г., когато се разделят. Причината е, че актьорът иска да продължи да се снима и да отиде в Лос Анджелис, а Мартин предпочита спокойния живот на хавайския остров Мауи. Така пътищата им се разделят, но остават приятели завинаги.

Последни публикации