Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Над 40 премиерни заглавия на кинофестивала Sofia MENAR

Вдигаме завесата зад новото 16-о издание на Sofia MENAR – фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, което пълни залите на Дома на киното, Културния център G8, Евро Синема икино Влайкова от 12 до 28 януари.

Тази година фестивалът идва с над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филма, като голяма част от тях ще са достъпни за зрителите в цялата страна благодарение на сътрудничеството на Sofia Menar с Neterra TV+. Предварителната продажба на онлайн билети започва на 15 декември, като всеки, закупил пълния пакет филми по време на предварителна продажба, получава бонус от 5 онлайн билета.

Откриването е в Дома на киното на 12 януари с казахстанската комедия Див лук, отличена на Международния филмов фестивал във Венеция.Акцент в програмата е комедията от Йордания „Дъщерите на Абдулрахман“.

Кадър от комедията от Йордания „Дъщерите на Абдулрахман“

Филмът е носител на наградите на публиката от фестивалите в Кайро и Сан Диего и разказва за четири сестри, които толкова се различават, сякаш са от различни майки. Религиозната Амал е образец за консервативните араби, старата мома Зейнаб гледа баща си и отдавна не мечтае за нищо, разхайтената Самах не спира да следи мъжа си, а най-малката – Хитам, си има приятел в Дубай, за когото не смята да се омъжва.

Програмата тази година предлага немалко комедии от целия MENAR регион. Ливан ни предлага Всички пътища водят към Рим, Село без деца от Иран, гледаме и азербайджанската продукция Сбогом, Шмит, а от Египет идва Абу Садам. Във фестивалната програма е включен и премиерно най-гледаният филм в Мароко за изминалата година Лято в Буджад, който е награден за сценарий от фестивала на арабското кино в Ротердам.

Фокусът в 16-ото издание на фестивала е върху немските копродукции със страните, обхващащи региона MENAR. Сред заглавията са Любов x 3 на Фараз Шариат с две награди от Берлинале, Любов, дойче марки и смърт на Джем Кая, отново отличен на Берлинале, Камъкът си тежи на мястото на Илкер Чатак с награда за сценарий от МФФ Мюнхен и Орай на Мехмет Бююкаталай. Филмите са част от т.нар. Дойче MENAR – съвместна инициатива на фестивала с Гьоте институт София.

Кадър от филма ЛюбовX3

Последни публикации