Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кадри на годината от Amateur Photographer

Екипът на Amateur Photographer, фотографи и редактори на снимки споделят любимите си кадри от 2023 г

Британското издание Amateur Photographer излиза за първи път на 10 октомври 1884 г. 130 годишното списание се утвърди като номер едно седмично списание за фотография в света. Някои от най-известните фотографи като Алфред Щиглиц, Франк Медоу Сътклиф, Дейвид Бейли и Боб Карлос Кларк са писали за списанието през годините. Списанието представя статии за прегледи на оборудване, фотографска техника и профили на професионални фотографи.

„В Amateur Photographer имаме голям късмет да гледаме хиляди зашеметяващи изображения всяка година“, споделят от списанието. „Трудно е да изберем само един, но ето някои от любимите ни и това, което ги накара да се откроят от останалите“

Снимка „Тик- Ток“ на фотографа Филипа Джеймс

Тази снимка, озаглавена „TikTok“, е една от трите снимки на Джеймс, които ще бъдат част от изложбата на Taylor Wessing Portrait Prize в Националната портретна галерия. Тя ще се представи с нейната поредица „Няма голяма работа“, която се занимава със сексизма и сексуалния тормоз, пред които са изправени младите момичета. Снимката „Тик- Ток“ капсулира важната роля, която социалните медии имат в момичетата днес и степента, в която преживяваме живота през нашите телефони.

„Това, което привлече вниманието ни в снимката на Джеймс беше, как композицията беше използвана, за да подчертае взаимосвързаността между триото момичета (и техните телефони), докато едно момиче стои в средата (и на фокус, като всичко останало около нея е замъглено), тя гледа право на камерата. Тази снимка не само работи като част от поредица от моменти между момичетата, но лесно работи и сама по себе си, загатвайки за по-голям разказ. Оставя ви да се чудите, какво казват момичетата на телефоните си и точно какво е накарало момичето в средата да се отвърне от телефона си. Цялостният вид на снимката, с нейните живи цветове и ярки светлини и сенки, напомня за сцени от филми на режисьорите София Копола и Грета Геруиг, които са известни с това, че документират уникалните радости и борби на детството.“

Коментар на Amateur Photographer

Наводнена пещера, снимана от Мартин Броен, полуостров Юкатан, САЩ, Мексико 2022 г. Международна награда за пейзажен фотограф на годината.
Даниел Ръфълс / Пейзажен фотограф на 2023 г
Tommasco Carrara / Любител фотограф на 2023 г
Иън Бери е фотожурналист от старата школа, снимащ в черно и бяло и с вродено чувство за композиция и време.
Китове, правещи вълни от фотографа Бърти Грегъри, Обединеното кралство.
Zhenhuan Zhou, Победител, Open Competition, Motion, Sony World Photography Awards 2023
Нялонг, 36, носи дъщеря си, Нямал, 2, на сушата. От Питър Катон
Фотограф Лесли Мартин

Последни публикации