Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Нов портрет на Кейт Мидълтън предизвика негативни реакции в социалните мрежи

Британското списание Tatler показа по-рано корицата на броя си за юли 2024 г. в Instagram: портрет на Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, дело на британско-замбийската художничка Хана Узор. Корицата показва третия подобен портрет на кралска особа, поръчан от Tatler и използван за корицата на списанието през последните три години.

Корицата на предстоящото издание на Tatler за юли 2024 г.
Корицата на предстоящото издание на Tatler за юли 2024 г.

Първата поръчка бе възложена на нигерийския художник Олуволе Омофеми през 2022 г. в чест на платинения юбилей на кралица Елизабет. Втората, дело на тринидадската художничка Сара Найт, беше портрет на току-що коронясания крал Чарлз III.
Тези два портрета вдъхновиха основаването на Akoje Residency, което беше обявено по-рано тази година. Резиденцията е основана от ръгби звездата Маро Итое и бизнес партньора му Халил Акар в сътрудничество с Фондация „Кингс“ за артисти от Африка и Карибите, които да прекарат известно време в Dumfries House в Шотландия, за да се съсредоточат върху заниманията си с изкуство.

Реакцията на портрета в интернет, подобно на реакцията на първия официален портрет на крал Чарлз III, не е толкова ласкава, колкото са очаквали от Tatler.
„Този портрет е ужасен, има толкова много невероятни художници, със сигурност са могли да намерят по-добър“, пише един от коментаторите на страницата на Tatler в Instagram.

Чарлз Трети представи първия си официален портрет след коронацията

„Много лош портрет, който напълно не представя красотата и елегантността на принцесата на Уелс“, казва друг.

Трети попита: „Кой взема решенията за тези поръчки? Портретите стават все по-странни и по-странни. Този е доста аматьорски, не прилича на (Нейно кралско височество).

Кейт Мидълтън е изобразена на син фон и носи рокля с пелерина на Jenny Packham с дължина до земята, която е носела на прием за южноафриканския президент в Бъкингамския дворец през ноември 2023 г., според акаунта за мода и стил в Instagram @diet_prada.

В интервю за Tatler Узор споделя, че се възхищава на Мидълтън. „Тя наистина се е издигнала до позицията си на кралска особа – родена е за това. Тя се държи с такова достойнство, елегантност и грация.“

За съжаление, същото не може да се каже за повечето хора, които оставят коментари към публикациите в Instagram.

Последни публикации