Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

След поредния антисемитски скандал: Новото издание на Documenta „върви напред“

Documenta се отказа от кодекса за поведение и художествен директор.

От 7 октомври 2023 година насам германският културен живот е в смут. Продължаващата война в Газа и сложните взаимоотношения между Израел и Палестина разпалиха някои от най-чувствителните и неотложни политически дебати в Германия. Това доведе до отмяна на концерти, намаляване на финансирането за изкуство, бойкоти и оставки. Сякаш за една нощ културните институции скочиха или бяха принудени да влязат в битката за отговор на най-екзистенциалните въпроси: антисемитизма и еврейския живот в Германия, расизма, имиграцията, ксенофобията и наследството на Холокоста.

Силен удар понесе изложението за съвременно изкуство Documenta. След антисемитски скандал при откриването на Documenta 15 през 2022 година, беше назначена международна надзорна комисия. Изглеждаше, че нещата вървят „добре“ и все пак Documenta 16 ще се реализира. Но, само така изглеждаше.

Месец след избухването на войната в Газа, след „проверката на възгледите на един от членовете на комисията за Израел“, той подаде оставка, останалите го последваха.

„За да може изкуството да отчита сложните културни, политически и социални реалности на нашето съвремие, то се нуждае от подходящи условия, които да позволят различните му перспективи, възприятия и дискурси“, написаха членовете на комисията в отворено писмо.

„Динамиката от последните няколко дни, с безспорното медийно и публично дискредитиране на нашия колега Ранджит Хоскоте, което го принуди да подаде оставка от Комитета, ни кара силно да се съмняваме дали тази предпоставка за всяко следващо издание на documenta е дадена в момента в Германия. Изкуството се нуждае от критично и мултиперспективно разглеждане на разнообразните му форми и съдържания, за да може да резонира и да развие своята трансформираща способност. Категоричните, едностранчиви редукции и прекомерни опростявания на сложните контексти заплашват да унищожат всяко такова изследване още в зародиш“, посочиха в мотивите си за оставка.

От ноември 2023 г. до сега, съдбата на Documenta 16 беше неясна:

Дори и да е подложено на нов контрол, прочутото германско изложение на изкуствата Documenta ще продължи със следващото си издание, но от решаващо значение е, че то няма да приеме кодекс за поведение на следващия си артистичен директор, както се очакваше първоначално, стана ясно преди дни.

Кодексът за поведение на следващия артистичен директор беше сред препоръките, изложени миналата година от експертната консултативна група, назначена от надзорния съвет на Documenta.

Documenta потвърди, че следващото издание все пак ще се състои. Въпреки че в прессъобщението си не посочва нов артистичен директор или дата на откриването. На уебсайта на фестивала все още е посочено, че следващото издание ще се проведе от 12 юни до 19 септември 2027 г. Най-важната информация обаче е тази за кодекса на поведение.

Documenta заяви, че изложението като цяло и музеят Fridericianum, който е партньор на Documenta и едно от основните места за провеждане на изложбата, ще приемат свой собствен кодекс на поведение. Самият артистичен директор обаче няма да бъде задължен да го прави.

Все пак от художествения директор ще се изисква да изнесе публична беседа, в която трябва да обясни кураторската си концепция и „разбирането си за зачитане на човешкото достойнство и как то ще бъде осигурено в изложбата, която ще курира“.

Въпреки това надзорният съвет се намалява от сегашните 12 членове на пет до девет членове. От Documenta съобщиха, че град Касел и провинция Хесен ще продължат да бъдат представени, а в съвета ще има и двама членове от федералното правителство.

Documenta ще приеме и създаването на Научно-консултативен съвет, състоящ се от шестима души с опит в областта на изкуството, културата и науката.

Управляващият директор на Documenta Андреас Хофман заяви в изявление: „Убеден съм, че с инструментариума, който сме приели сега, сме в идеална позиция да постигнем голям напредък по пътя към Documenta 16. Първата стъпка е много бързо да създадем Международния комитет за подбор“.

Последни публикации