Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Отиде си авторът на „Една и съща нощ“

На 73-годишна възраст почина талантливият български писател Христо Карастоянов, съобщиха близките му.

Той е автор на повече от 30 книги с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Характерна за текстовете му е постмодерната структура на изграждане, в която е особено застъпена фрагментарността. В текстовете си авторът оригинално смесва минало и настояще. Той има подчертан афинитет към изграждане на исторически личности (Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Гео Милев, Георги Шейтанов и др.).

Карастоянов е бил редактор на различни периодични издания, отговорен секретар на в. „Народен другар“, драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол. Редактирал е множество книги на млади български автори.

Освен в литературата той се изявява и в областта на публицистиката с множество статии и есета в различни периодични издания, автор е и на първото монографично изследване за писателя Матвей Вълев (1982).

Романът му „Една и съща нощ“ (2014), посветен на Гео Милев, е определян от българската литературна мисъл като най-добрия роман на десетилетието. Постановката на Иван Добчев „Гео“, създадена по романа, е играна с голям успех на сцената на Народния театър, а по негови разкази е заснет филмът „Следвай ме“ на режисьора Дочо Боджаков.

Христо Карастоянов е носител на редица литературни награди, сред които Първа награда за проза в годишните награди на портал Култура – за романа „Послепис“ (2017); Международна литературна награда „Алеко“ (2022). Негови произведения са преведени на англйски, немски, руски, турски и полски език. През 2023г. издава и последната си книга „Петият вагон и други истории“.

Погребението му ще се състои на 24 февруари от 15.00 часа на ямболските гробища.

Последни публикации