Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Патрашкова събра елита за премиера на книга (ВИДЕО)

Кристина Патрашкова – създател и главен редактор на вестник „Филтър“, представи в Софийската градска художествена галерия книгата си „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“, чиито първи тиражи бяха разграбени броени дни, след като „Престиж буукс“ пусна елегантното издание на пазара.

 

Интерес към него има и в чужбина, и съвсем скоро то ще бъде представено в Лондон и Рим.

Главни герои в интервютата и очерците са 16 от най-знаковите имена в българската литература от втората половина на XX и началото на XXI век – от Богомил Райнов, Любомир Левчев, Йордан Радичков и Николай Хайтов, през Радой Ралин, Тончо Жечев, Георги Джагаров, Виктор Пасков, Христо Фотев, Христо Калчев и Станислав Стратиев до Миряна Башева и Петър Увалиев. Живи са само трима от тези титани на духа и словото, за които четем в книгата – Стефан Цанев, Георги Мишев и Марко Ганчев. Портретите, които прави Кристина Патрашкова, хармонират великолепно с фотографиите на Иво Хаджимишев, чийто обектив също запечатва арт величията през годините.

„Исках да разкажа за сблъсъка талант-власт, за нравствените терзания и компромисите. Това всъщност е вечната тема за моралния избор. Както казва Радичков, това е история за хората, които се раждат на коне, но животът постепенно ги спешава и ги сваля от тях. За съжаление, често това става с тяхното съгласие“, каза авторката пред препълнената зала на СГХГ.

Книгата бе представена изключително атрактивно от известната писателка Здравка Евтимова, която плени аудиторията с личните си спомени за Николай Хайтов, когото е познавала лично. И се е сблъсквала с чепатия му характер. „Прочетох книгата за един ден и една нощ – изпуснах влака си за Перник, докато бях потънала в интервюто с Виктор Пасков. Тази книга се вписва в нашия духовен строй, защото е достоверно свидетелство за една епоха. Интересна е днес, ще бъде интересна и след 50 години, и след век, тъй като е много ценен извор за изследователите на българската литература. Основната й сила е истината на авторката, а тя е единствено възможната. Кристина Патрашкова живее във всеки един от очерците за тези писатели – тя ги познава, има смелостта да ги критикува, а не само да им се възхищава. При нея няма хвърлени на вятъра думи. Всичко е достоверно – има остро око въпреки възторга от личностите им. Писателите в книгата на Кристина Патрашкова са живи, те ще живеят“, каза Здравка Евтимова.

Проф. Аксиния Джурова нарече изданието „картина на времето преди и малко след 1989 година“. И пожела авторката да намери достатъчно интересни и талантливи съвременни писатели, чиято съдба и морал да опише в друго издание. „Познавам всички герои в книгата. Отдавна познавам и Кристина Патрашкова – беше моя студентка по културология, амбициозно момиче, за което още тогава разбрах, че ще стигне далеч. Има различни поколения и автори – маратонци или спринтьори. Кристина е едновременно и маратонец, и спринтьор. Тя е воин против забравата“, коментира видната изкуствоведка.

На премиерата се стекоха поети, писатели, художници, режисьори, университетски преподаватели, журналисти, политици, хора от телевизията и развлекателната индустрия, спортисти. Сред тях бяха Павел Койчев, Валентина Радинска, Мартин Радославов, Калин Терзийски, Мария Касимова-Моасе, професор Владимир Атанасов и Светла Златарска, Бина Харалампиева, Юрий Дачев, Иглика Трифонова, Николай Янакиев, Вили Лилков, Димитър Главчев, Надежда и Светлин Нейнски, Константин Каменаров и Радина Червенова, Тома Биков, Мария Гроздева и Валери Григоров, Радослав Чолаков, Ирина Флорин.

Специален поздравителен адрес Кристина Патрашкова получи от министъра на културата Кръстю Кръстев, който беше на делово посещение в Германия.

 

 

Последни публикации