Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Пробутаха недоразумението „Барби“ и за „Оскарите“

 

Актьорите Зази Бийц и Джейк Куейд обявиха номинациите за 96-ите награди „Оскар“, които се присъждат от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

„Опенхаймер“ и „Барби“, които заради съревнованието им в бокс-офиса получиха събирателното наименование „Барбихаймер“, очаквано са сред фаворитите.

Най-скандално е, че политкоректната либерална сапунка „Барби“ беше пробутана и този път сред номинираните заглавия, след като стигна до решителната битка за „Златния глобус“ с шедьовъра „Опенхаймер“.

Възмутени киноманиаци определиха това като истинска гавра със седмото изкуство.

За най-добър филм се борят още „Американска литература“, „Анатомия на едно падане“, „Останалите“ (The Holdovers), „Убийците на Цветната луна“, „Маестро“, „Минали животи“, „Клети създания“ и „Зона на интерес“.

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Жустин Трие за „Анатомия на едно падане“, Мартин Скорсезе за „Убийците на Цветната луна“, Кристофър Нолан за „Опенхаймер“, Йоргос Лантимос за „Клети създания“ и Джонатан Глейзър за „Зона на интерес“.

Претендентите за най-добър актьор са Брадли Купър за играта си в „Маестро“, на който е и режисьор, Килиън Мърфи за „Опенхаймер“, Колман Доминго за „Ръстин“, Пол Джиамати за „Останалите“ (The Holdovers) и Джефри Райт за „Американска литература“.

С номинации в категорията за най-добра актриса в главна роля са Анет Бенинг за „Наяд“, Лили Гладстоун за „Убийците на Цветната луна“, Сандра Хюлер за „Анатомия на едно падане“, Кери Мълиган за „Маестро“ и Ема Стоун за „Клети създания“.

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за „Убийците на Цветната луна“, Робърт Дауни младши за „Опенхаймер“, Стърлинг Браун за „Американска литература“, Чарлз Мелтън за „Май, декември“ и Марк Ръфало за „Клети създания“.

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за „Опенхаймер“, Давайн Джой Рандолф за „Останалите“ (The Holdovers), Даниел Брукс за „Пурпурен цвят“, Америка Ферера за „Барби“ и Джоди Фостър за „Наяд“.

Призовете се връчват в 23 категории.

„Оскар“и-те ще бъдат раздадени за 96-и път на церемония в театър „Долби“ в Лос Анджелис на 10 март. Водещ на наградната церемония за четвърти път ще бъде Джими Кимъл.

Последни публикации