Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Раздадоха театралните награди „Златен кукерикон 2024“

Отличията за сценични постижения в сферата на хумора и сатирата бяха раздадени на 7 април вечерта в Сатиричния театър. „Кой не знае“ бе темата на наградите тази година. Водещият Чашко Кадиев (Калин Сърменов), обяви, че това е шоуто, което посреща по ума и изпраща по таланта. 

Спектакълът „Монолози за вагината“ от Ева Енслър получи две награди „Златен кукерикон“ на церемония, състояла се на 7 април вечерта в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Постановката на театър „Бонини“ бе отличен в категорията „Женска роля“ – за изпълнението на Светлана Бонин, както и за режисурата на Стоян Радев.

„Това е награда за невидимата режисура. Най-вероятно е връчена от сърце, защото знаем, че само сърцето вижда невидимото, както казва лисицата в „Малкия принц“, най-същественото е невидимо за очите“, каза Радев. Обяви, че за него е чест да вземе тази награда на церемония, на която Теди Москов ще получи голямата награда за цялостно творчество. „Теди Москов е режисьор, на който аз бих давал награди всеки ден“, добави той. „Знам, че наградата е за постижения в сатиричното изкуство, затова ще завърша с нещо смешно: Трябваше да благодаря на още някого – на кой, на кой? На Койна!“, каза Стоян Радев.

Актьорът Калин Врачански най-сетне дочака своята първа голяма театрална награда – „Златен кукерикон 2024“ за най-добра мъжка роля за двете си превъплъщения в спектакъла „Комедия за тенори“ от Кен Лудвиг под режисурата на Асен Блатечки в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“.

За най-добър спектакъл бе обявен „Онзи, другият Ню Йорк“ – авторско представление на Ванина Кондова. „Аз живях доста дълго време извън България и с този спектакъл се завърнах. Написах го сама, поставих го сама, по стечение на обстоятелствата, и го играя сама. Това може да бъде доста обезкуражаващо понякога. Но, когато получих обаждане за номинацията и казах, че много съм се зарадвала, те ми казаха „Вие много ни зарадвахте“, разказа Кондова, след като прие плакета.

В категория, наречена „Млада надежда“, фаворит бе Пепа Николова – за ролята на Елена в „Летните оси ни хапят даже през ноември“ от Иван Вирипаев, режисьор Павло Гатилов в ДТ „А. Будевска“, Бургас. Актрисата обяви, че посвещава наградата си на Борислав Чакринов. „Това е човекът, който ме хвана за ръка и ме поведе по пътя на театъра с много любов“, каза тя.

Режисьорът Теди Москов прие лично „Златен кукерикон“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Досегашни носители на приза са Нина Димитрова (2023), Ицхак Финци (2022), Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019) и Славчо Пеев (2018).

„Значи, ти ми даваш награда на името на баща ти. Аз ще ти дам на името на майка ми – Рада Москова“. С тези думи Москов се обърна към Ивайло Калоянчев (синът на Георги Калоянчев), който му връчи наградата.

„В театъра аз се занимавам с второто извращение. Ако авторът е чуждоезичен, първото извращение го прави преводачът. Да не давам пример, че някой може да се обиди. После, ние, режисьорите, правим второто извращение. И вече, в зависимост от броя на артистите, има трето, четвърто, пето, извращение“, каза режисьорът. „Искам да ви кажа, че напоследък работя в провинцията и там актьорите са просто като някакви звънчета, които не са заети с нещо друго, а са отдадени на това, което правят. Например, сега ще почвам тук, в Сатирата, и ми звъни Стивън Спилбърг, и ми вика: „Адаш, пусни ми Тео Елмазов“. И аз не мога да му откажа. А там актьорите са просто отдадени, ако не им е развален бойлерът“, добави Теди Москов.

Режисьорът Борислав Чакринов (1961-2024) бе удостоен посмъртно с извънредна награда за значим принос в развитието на Сливенския драматичен театър, театър „София“, Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър „Зад канала“ и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър.

Последни публикации