Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Сър Дейвид Атънбъро – на 97 години с нов сериал (видео)

Станете част от невероятното приключение на сър Дейвид Атънбъро в непрестанно променящата се планета Земя.

 

На 97 години водещият и изследовател Сър Дейвид Атънбъро представи третата част от невероятния сериал на ВВС. Само три години преди 100-ия си рожден ден, Атънбъро официално бе потвърден и като водещ на предаването Planet Earth III на BBC. Емблематичният изследовател наближава седмото си десетилетие в ефир.
Той за първи път се появява на екран през 1954 г. Сър Дейвид Атънбъро е бивш главен директор на БиБиСи 2 и програмен директор на телевизия БиБиСи през 60-те и 70-те години на ХХ век.

Новината за новия сезон на поредицата дойде повече от 15 години, ослед като Атънбъро за първи път участва в оригиналната документална поредица „Планетата Земя“. Тя бе последвана от нейното продължение през 2016 г. Третата част от поредицата за природата беше поръчана през 2019 г., но се сблъска със закъснения след пандемията от Covid-19. Четири години по-късно изследователят започна да заснема уводните си сцени и да записва разказа си за популярния сериал.

Сериалът по традиция има осем епизода. Първите седем показват поведението на животни от целия свят, включително африкански птици Jacana. Епизодите ще разкрият невероятните стратегии, които животните са развили чрез еволюцията, и ще подчертаят някои от предизвикателствата, пред които са изправени в съвременния свят.

Изпълнителният продуцент на продукцията Майк Гънтън споделя, че „Планетата Земя“ нямаше да  е същата без сър Дейвид Атънбъро. „Радвам, че той представя третата серия. Както винаги, той внесе своя огромен ентусиазъм и мъдрост, окуражаваше ни за новата ни перспектива. Наистина се радваше да види необикновените нови чудеса, пренесени на екрана“, добавя Гънтън.

Началните сцени на сериала са заснети в бринтанската провинция, където Чарлз Дарвин се е разхождал и „размишлявал върху своите разтърсващи Земята идеи за еволюцията“. „Изглеждаше идеалното място за Дейвид да представи Planet Earth III и да ни напомни както за чудесата, така и за крехкостта на нашата планета“, казва Гънтън.

 

 

Последни публикации