Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Семейна драма на Павел Г. Веснаков се бори за награда в Карлови Вари

Семейна драма на Павел Г. Веснаков ще се състезава на престижния кинофестивал в знаменития чешки курорт Карлови Вари. Предстоящото издание, което е номер 58, започва на 28 юни и ще продължи до 6 юли. В основния конкурс са включени 34 продукции, които ще си оспорват голямата награда „Кристален глобус“. Нашият филм „Безветрие“, съвместно производство с Италия, влиза в конкуренция с 11 заглавия в програмата „Проксима“, чийто регламент е обявен като „секция за смели творби на млади режисьори, които чакат да бъдат открити, и на опитни автори, експериментиращи с кино езика“.

Историята е за Калоян, който се завръща в родната България, за да продаде апартамента на покойния си баща. Битовият ангажимент – на първо четене делови и без емоции, се превръща в пътуване към себе си, а пътят логично е осеян с травми от миналото, с чиито отгласи Калоян се бори в настоящето. „Детството е изпълнено с усещания и шумоленето на вятъра. Зрелостта е крехко безветрие и избледняващи спомени за най-близките ни“, метафоричен е Веснаков. Той започна темата за връзките и пропастите между поколенията в предишния си филм – дебютът му в игралното пълнометражно кино „Уроци по немски“, който спечели признанието на публиката, на критиката и на няколко фестивални журита. Сега режисьорът продължава дисекцията на семейните отношения. Във „Варайъти“ има няколко радикални изречения за посланията на лентата. „Веснаков анализира съвременна България, в която гробищата са заменени от казина на сенчести бизнесмени, а културната памет избледнява, подведена от илюзията за икономически просперитет“.
Веснаков показва точен вкус за кино още от късометражните си творби, между които е нееднократно отличавания „Чест“, а името му е свързано с „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“ и други сериали. Сценарист на „Безветрие“ е Симеон Венциславов, работил за „Уроците на Блага“ и предишните филми на Стефан Командарев, както за „Ага“ на Милко Лазаров и предстоящия му „Стадото“.

В главната роля на „Безветрие“ е Огнян Павлов, популярен като рап изпълнителя Fyre, който често съветва последователите си в социалните мрежи как да преодолеят самотата: „Ако си сам, вземи си куче, препрочитай стари книги“, „В най-тежките си моменти просто поговори с някого – дори да е възрастен човек в планината“. Оказва се, че в реалността Огнян Павлов сериозно се доближава до образа в „Безветрие“ – малко, след като започва да живее сам, умират последните му близки роднини. Пред камерите на Орлин Руевски е още един музикант – Константин Трендафилов, познат на меломаните като Папи Ханс. Ще видим и Васил Бинев, Михаил Мутафов, Веселин Петров, Надя Дердерян, Лидия Вълкова.

На форума в Карлови Вари съвременното българско кино регистрира най-значимите си успехи. За последните пет години два пъти печели гран при „Кристален глобус“ – с „Бащата“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева (2019) и с „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев (2023), когато Ели Скорчева също грабна Глобуса за най-добра актриса. Сега сред конкурентите на „Безветрие“ са „Кабо Негро“ на Абдела Тая, „Хлорофил“ на Ивана Глория, „Отчуждените“ на Аня Крейс, „Нищо на мястото си“ на Бурак Чевик, „Странник“ на Джънфан Янг.

В надпреварата за „Златен глобус“ влизат „Груб към любовта“ на Юкихиро Моригаки, „Банзо“ на Маргарида Кардосо, „Пиърс“ на Нелиша Лоу, „Три дни риба“ на Петер Хогендорн, Loveable на Лиля Инголфсдотир, „Унгарският шивач“ на Ивета Грофова, „Нашето прекрасно клане на прасета“ на Адам Мартинец, „Паноптикум“ на Георгий Сихарулидзе, „Тържество“ на Бруно Анкович, „Внезапен поглед към по-дълбоките неща“ на Марк Казънс, „Малки светлини“ на Беата Парканова, Xoftex на Ноаз Деше.
„Предлагаме уникален епицентър от жанрове и теми, вибриращи в съвременното кино. Грижовен и провокативен поглед към съдбата на жената в днешните общества във всеки момент от нейния живот. Непосредственото влияние на политическите събития върху битието на отделното човешко същество навсякъде по света“, казват организаторите на фестивала.

Карлови Вари прави реверанс пред 78-годишния Дейвид Линч, един от последните живи класици на зрелищното кино. В афиша е неговият сюрреалистичен късометражен филм „Бабата“ от 1970 г., както и третият епизод на третия сезон на култовия сериал „Туин Пийкс“. Ретроспективата „Желанието да станеш индианец: Кафка и киното““ е в чест на стогодишнината от смъртта на един от най-известните чехи в света. Ще се завъртят още класики и легендарни хитове в секцията „От миналото“, като те ще бъдат показани в оригинални или реставрирани версии. Сред тях е знаковата драма „Париж, щата Тексас“ на Вим Вендерс от 1984 г. и романтиката „Две англичанки и континент“ на Франсоа Трюфо от 1971 г.

Олег Сенцов с впечатляващ разказ за войната в Украйна

„Реал“ е преживяване, което предлага хипердокументален поглед към реалността през очите на пряк участник

„Реал“ Това не е класически филм, а къс от войната, казва режисьорът, който е на фронта

В Карлови Вари ще бъде световната премиера на документалния „Реал“ на украинския режисьор и активист Олег Сенцов, който се присъединява към армията малко след нахлуването на Русия през 2022 година. Филмът е представен като „преживяване, което предлага хипердокументален поглед към реалността на войната през очите на пряк участник“. Роденият в Крим Сенцов е арестуван още през 2014 г., след като Русия анексира полуострова от Украйна. Той отрича всички обвинения в тероризъм и по-късно уточнява, че е бил измъчван, за да направи признания. Осъден е на 20 години затвор в Русия „за планиране на терористични атаки“.

През май 2018 Сенцов обявява безсрочна гладна стачка. Реакциите в международните правозащитни организации и социалните мрежи са мигновени и гневни. Сенцов е удостоен с наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта. На 7 септември 2019 г. е освободен в рамките на обмена на затворници между Русия и Украйна. След продължително физическо възстановяване той подновява работата си по решения в модела на мафиотските филми „Носорог“ – за криминален престъпник, който търси изкупление. Картина за грозната страна на живота в пост съветска Украйна. Премиерата е през 2022 г., гледахме го и на София филм фест.

Във фокуса на екранния разказ в „Реал“ са усилията на Олег Сенцов да организира евакуация на украински бойци под руски обстрел. Операцията, която той провежда от окопите, се нарича „Реал“. „Това не е класическо кино. Това е късче от живота по време на война. Беше снимано случайно, но показва истинското й лице без разкрасяване и фалш“, коментира Олег Сенцов. Той ще бъде на премиерата, ако неговият командир го пусне, уточняват организаторите на фестивала.

Последни публикации