Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Сергей Бабаян – един от най-великите пианисти с първи концерт в БългарияСергей Бабаян е признат за един от най-великите съвременни пианисти, описван от пресата като гений. Той е ексклузивен артист на компанията „Дойче Грамофон“ и редовен солист на най-елитните оркестри по света.

При първото си гостуване у нас, Сергей Бабаян ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 в до мажор от Лудвиг ван Бетовен. Това е композиция, която отваря нови измерения за жанра на инструменталния концерт с оформянето на индивидуалния бетовенов стил, разказват организаторите от „Кантус фирмус“. Събитието е на 29 април в зала „България“, в рамките на 24-тото издание на „Европейски музикален фестивал“.

В програмата са още и оркестровите шедьоври на Менделсон-Бартолди – Симфония №4, „Италианска“ и Увертюра „Хебриди“. Те ще бъдат интерпретирани от оркестър „Кантус фирмус” и диригента Боян Виденов.

Кой е Сергей Бабаян?

Той е роден на 1 януари 1961 г. в Гюмри, Армения, в музикално семейство. Следва пътя на повечето изключителни таланти в тогавашния Съветски съюз. Той се занимава с пиано от детските си години, първоначално в родния си град, а по-късно учи в Московската консерватория при Лев Наумов, Вера Горностаева и Михаил Плетньов.

Ключовият момент в неговата кариера съвпада с разпадането на Съветския съюз и Бабаян става първият артист от СССР, който посещава международни конкурси без държавно спонсорство. Пианистът прави своя пробив през 1989 г. с поредица от победи в престижни музикални състезания – международния конкурс „Робер Казадесю“ (преименуван на международен конкурс за пианисти „Кливланд“), международния клавирен конкурс „Хамамацу“, Япония и Шотландския международен конкурс по пиано.

След преместването си в САЩ, той се присъединява към Института за музика в Кливланд през 1992 г. като артист-резидент. Оттогава развива активна концертна кариера с изяви в престижни зали и работи с много от водещите световни диригенти, сред които Валерий Гергиев, Нееме Ярви, Туган Сохиев, Габор Такач-Наги, Юрий Темирканов, Николай Знайдер.

През 2018 г. Сергей Бабаян става артист на звукозаписната компания „Дойче Грамофон“, като първият му албум за нея е реализиран заедно с Марта Аргерич. През 2020 г. пианистът записва за същия лейбъл творби от Рахманинов – компактдиск, който е приветстван като новаторски от международната преса и получава множество награди, включително „Запис на месеца“ на Би Би Си, CHOC Classica. На 29 март предстои премиерата на най-новите му записи за „Дойче грамофон”, събрани в албума „Рахманинов за двама“ с участието на пианиста Даниил Трифонов.

Последни публикации