Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Шумен отбелязва 125 години от рождението на Панчо Владигеров

 

Община Шумен ще отбележи 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров с редица празнични събития.

Програмата започва днес с детски концерт – матине в Музеен комплекс „Панчо Владигеров“, организиран от Регионалния исторически музей.

Пред концертната зала „Проф. Венета Вичева“ утре ще бъде подредена изложба на Държавния архив в Шумен с документи и снимки, посветена на рождението на композитора. По-късно годишнината от рождението на Панчо Владигеров ще бъде отбелязана с концерт на Симфониетата в Шумен.

Инициативите за честването на годишнината от рождението на българския композитор ще продължат и през месеците април, май и ноември.

Преди дни, на 11 март, БНБ пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „125 години от рождението на Панчо Владигеров“.

Днес се навършват 125 години от рождението на музиканта, композитор и педагог Панчо Владигеров. Той е основоположник и първомайстор на редица жанрове в българската музика като инструменталния концерт, цигулковата соната, миниатюрите за цигулка и пиано, клавирното трио. Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих, но прекарва детството си в Шумен.

Последни публикации