Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Вазов, Ротко и украинското знаме

Поредната свада между про и анти руските агитки този път дойде без предизвестие – заради  стихосбирка на Иван Вазов, преиздадена наскоро от  „Хермес“. На корицата дете вее българското знаме, но е облечено в блузка в жълто и синьо (цветовете на украинския флаг). Агитката на Путин тутакси съзря пропаганда, насочена към невръстните им наследници – и то точно със стиховете на Вазов. Каква пропаганда, направо гавра. „Хермес“ побърза да измъкне от бойното поле – корицата била рисувана през 2006 г. и от тогава досега книжката има няколко издания с нея – през 2014, 2919,… последното през 2023. Приятелите на Зеленски у нас само това чакаха и нападнаха горките путинисти, кой с каквото хване – но най-вече със световни художници, които използват съчетанието жълто и синьо – Вермеер , Ван Гог – ах, хилиха се те ненаситно, мръсни пропагандатори – да рисуват в цветовете на знамето, поддръжници на Украйна, пророци и пр и пр…. Страшна веселба. Странно обаче, подминаха Марк Ротко и неговата абстрактна картина от 1954 в жълто и синьо (като обърнато украинско знаме). Платното бе продадено през 2015 г. от Сотбис за 46,5 млн долара. А през 2022 г. родният корифей на демократичната мисъл Найо Тицин обяви творбата за пророческа : знамето се обръщало така, когато се отива на война. Ротко провидял ситуацията още през 1954 и обърнал цветовете. Гениално, а?  Значи Ротко може, нашата стихосбирка – не? Какво е това избирателно пророчество, дами и господа? Ами тя пък може да е изобразила бъдещ мир, знае ли човек. Или да е предрекла българо-украинската дружба. Те цветовете си нямат друга работа в изкуството и само дебнат коя война да пророкуват, че да скарат нашите агитки.

И сега сериозно – приятелите на Путин в България сметнаха, справедливо или не, че издателството е трябвало да прецени ситуацията и да смени корицата. Ясно е, че много искаме да са прости, но за съжаление не всички са такива. А другите – вероятно са добри последователи на Найо Тицин и умеят точно като него да виждат под вола тела.

В крайна сметка по-интелигентните хора и от двете страни се съгласиха, че корицата е страшен кич и по-добре без нея, независимо дали човек подкрепя Украйна или Русия. Защото освен да предвиждат войни, цветовете имат и други функции – като например да създават хармонии, дисхармонии, различни настроения, да изразяват чувства. Тук нищо подобно не се е случило.

Иначе тази страст – да откриваме знаци на съдбата и конспирации не е от вчера и не е само наша. Тя произхожда от самата същност на езика, който е създаден от знаци и според Сосюр хората са обсебени от идеята да търсят смисъл във всяко нещо, да откриват съвпадения, да ги подреждат и интерпретират. Кой колкото може.

 

Последни публикации