Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

След 50 години и 39 правителства: Brera Modern отваря врати в Милано

Повече от половин век и 39 италиански правителства след като е бил замислен, в края на тази година ще отвори врати нов музей (Brera Modern), в който ще се съхранява модерно изкуство от миланската галерия Пинакотека ди Брера.
Музеят за съвременно изкуство на Брера, който се намира само на няколко врати от главната галерия, е съпътстван от многобройни забавяния, като последното от тях е откриването на азбест и проблеми с климатичната система.

Официалното откриване на музея ще се състои на 7 декември, когато погледите на европейския културен елит вече ще бъдат насочени към Милано за годишната гала премиера на оперния сезон на Ла Скала. Тази чест се пада на новия директор на Брера Анджело Креспи, който пое поста през февруари в рамките на действията на ръководеното от твърдата десница правителство за поставяне на италианци начело на ключови културни институции. Неговият предшественик, британско-канадският историк Джеймс Брадбърн, който настоява за завършването на Модерна, реализира два четиригодишни мандата и няма право на трети. В музея Брера, създаден през 1809 г., се съхраняват шедьоври на Антонио Канова, Караваджо, Рафаело и Хайес. Но много от модерните творби отдавна са преместени на съхранение.

Последни публикации