Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Филми от Близкия изток в Троян

Театър „Нюанси“ представя акценти от програмата на „София Менар филм фест“ (Sofia MENAR Film Festival). Фестивалът, който се организира в столицата от 2009 г. от сдружение “Позор”, запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят.

Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

В два дни – 28 и 29 декември, в Театър „Нюанси“ ще бъдат прожектирани най-интересните заглавия от селекцията на фестивала през последните две години.

Първата вечер в Троян зрителите ще видят шест късометражни филма от специалната програма „Различните“, чиито герои са аутсайдери, бунтари или просто в конфликт със света наоколо и неслучайно попадат в необичайни ситуации. „1001 нощи“ и „Денят, в който загубих баща си“ ще покажат артистичната страна на турското кино, отвъд популярните телевизионни сериали, а гвоздеят в селекцията е ексцентричният и шарен „Всички сме кучета“ от Иран, който ще бъде показан в Троян предпремиерно, преди прожекцията му в София в рамките на МЕНАР 2024. Другите заглавия за вечерта са: „Айша“ – Мароко, „Пилето“ – Иран, „Обещана“ – Афганистан-Иран.

Втората вечер е посветена на „Между тоя и оня свят“ – иранската екранна адаптация по известния роман „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит, оказал се един от най-интересните близкоизточни филми за 2023.

Входът е свободен. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян.

 

Последни публикации