Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Среща с шлагерите на Йосиф Цанков през декември в Плевен

Плевенска филхармония представя „Среща с шлагерите на Йосиф Цанков“ на 12 декември, от 19 часа в зала „Катя Попова“. Диригент е Любомир Денев – син, оркестрациите са на Милен Кукошаров, солист е Велислав Стоянов – внукът на композитора.

Йосиф Цанков

Събитието е част от поредица концерти, посветени на 110 години от рождението на бащата на българския шлагер. Йожи, както го наричат близките му, е създател е на съвременната естрадна музика. Във времето на активния му творчески живот – 1929 -1971г.,  той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.

Сред най-известните песни на Йосиф Цанков до 50-те год. са “Керванът”, “Продадена любов”, “Облаци бездомни”, “Спи, моя малка синьорина“.

Той получава юридическо образование в СУ “Св. Кл. Охридски” (1939 г.). Първата си песен “Ела с мен в Хавай” написва през 1930 г., а през 1936 г. създава квартет “Цанков”. От 1937 г. до 1941 г. работи като композитор на театър “Одеон” в София. По това време усъвършенства знанията си по теория на музиката и композиция при П. Стефанов и проф. Веселин Стоянов. През 30-те години композира оперети за театър “Одеон”. Същевременно ръководи фабриката за грамофонни плочи “Лондон рекърдс” (1937­-40 г.).

Новата власт след 1944 година отхвърля шлагерите, тангата и валсовете, оперетите и балета като буржоазен уклон. Забавната музика, композирана от Цанков, не се излъчва по радиото, нито се свири на живо по театри и заведения. Така творческата му работа се оказва силно ограничена. През 1951 г. с протекцията на композитора Арам Хачатурян Йосиф е назначен за отговорен редактор в музикална редакция на “Радиопром” (по-късно “Балкантон”), където остава до края на живота си.

Цялата програма на Плевенска филхармония вижте тук: http://plevenphil.com/

 

Последни публикации