Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Стилист Капанов: Първата ми клиентка не си хареса прическата

Никога не съм мислил да напускам България. Само да искаш да работиш, винаги има какво да се прави тук

Той е на 80 години, но човек трудно би познал възрастта му, ако не знае рождената му дата. Веднага прави впечатление на истински джентълмен. Говори тихо и спокойно. Личи си, че е човек, който обича общуването и цени смислените разговори.

Преди години е най-прочутият коафьор в България, при когото се тълпят всички известни личности у нас. Днес не се занимава активно с фризьорство, но ходи в салона веднъж седмично. При това е изключително активен в социалните мрежи.

Легендарният ми събеседник е стилист Капанов. Срещаме се в „Хепи“ срещу „Света Неделя“. Той поръчва две чаши червено вино и ребърца по азиатски, аз предпочитам суши сет със сьомга и риба тон.

„Както винаги съм под напрежение“, с усмивка отговаря на въпроса „Как сте?“. И започва прелюбопитният ни разговор. Връща се в далечната 1958 г., когато започва да работи като фризьор. За първите си стъпки казва, че са били много трудни, често получава стотинки за труда си. Постепенно обаче започва да се явява на местни конкурси, които никнат като гъби след дъжд в зората на демокрацията. През 1988 година печели първия златен медал за България на световно първенство за фризьори във Виена.

Днес Капанов е председател на Националното сдружение на фризьорите. Член е на световната организация Интеркоафьор Мондиал – висшата мода в прическата. Почетен председател е на Intercoiffur . Преди години издава списание „Коса и стил“, но името му е откраднато и той го променя на „Прическа и стил“, . Оттогава той не се занимава с  издателска дейност.

Иван Ганев – президент на Интеркоафюр България. Той притежава първия франчайз на стилист Капанов

В момента активно комуникира с членовете на Intercoiffur Bulgaria – 14 души, които са в постоянен творчески процес. Те представят България на ежегодните конгреси на Intercoiffure Mondial. „В момента организираме следващото ни пътуване, което ще е в Барселона. Там ще се проведе поредният световен конгрес. Обикновено България се представя изключително достойно сред всички 54 държави, участвайки в събитието“, разказва Кръстю Капанов. За него контактите са от огромно значение, това го вдъхновява и мотивира.

След наздравица стилист Капанов споделя, че започва да рисува от малък. „Майка ми ме насочи към фризьорството, като си мислеше, че има връзка с рисуването. Впоследствие разбрах, че има връзка, защото, ако един фризьор не съумее да направи прическа за съответното лице, това означава, че той прави шаблон“, разказва разпалено. Споделя, че в първите си стъпки е подхождал с голяма отговорност към това, което прави. Тогава се случва да работи за стотинки:

„Чакал съм някой да ми даде 10 стотинки, за да мога да си купя геврек.

Работех по 8, по 12 часа, стига да ми позволят. Мен работата не ме уморяваше. Живял съм много трудно, мога да кажа, че съм започнал от нищото, но имах желание да се трудя.“  Спомня си първата клиентка преди 63 години, на която се е учил. „Тя продаваше вестници и през цялото време ме наричаше „пиленце“. Аз тъкмо се учех да подстригвам с бръснач. Косата й обаче стана по-къса, отколкото тя очакваше. Като се усети, побесня и ме нарече „Гарго!“. Не беше очарована“.
Да отиде на състезание или обучение извън България преди 1989 година, изглежда невъзможно. „За да отида, трябваше да съм партиен член, а бях малък. Класирах се първи в национален конкурс и получих правото да представям социалистическия лагер (тогава се редувахме – Полша, Русия). След победата трябваше да замина за Полша, но не ми дадоха изходна виза. Казаха ми, че нямали нужда от мен. Как да нямат, като аз съм се класирал на първо място? Оказа се, че партийният секретар е казал: „Този няма да ходи, аз ще отида на негово място“. Беше тежко за изживяване. След този случай много страдах. Питах се с какво съм по-зле от всички останали, та не мога да отида в чужбина.

Тогава Елена Лагадинова е негова клиентка и гарантира за него. (Елена Атанасова Лагадинова с псевдоним Амазонка е български политик, учен, участничка в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война, деятелка на Българската комунистическа партия.) Стилист Капанов я споменава във всяко интервю. Благодарение на нея младият коафьор започва да пътува и да прекарва по няколко месеца извън България – във Франция, Германия, Швейцария. „Юни, юли и август тръгвах, работех и участвах в конкурси. С луканки в куфара и скрити 10 долара в джоба. Оттам носех не дрешки, а списания. Носехме лак за коса, защото тук нямаше такива. Флаконите от лаковете, които ни оставаха, ги слагахме на витрините за украса“, спомня си той.

Моделът Диляна Попова с прическа от стилист Капанов

Капанов попада в Швейцария, в салона на Жан Луи Давид в курорта Кранс Монтана. На втората седмица при него идва така нареченият квартален и иска да знае откъде е. „Само като видя, че вадя червения паспорт, ми каза: „Господине, довиждане, нямате право да работите тук“. След това работех на черно в Бон по три месеца през лятото.“
При всяко връщане той се обажда на другарката Лагадинова. Не си помисля да остане и ден повече, защото ще злепостави жената, която е помогнала за неговата кариера. „Не съм мислил да напускам България. Само да искаш да работиш, има какво да се прави тук. Всички, които се оплакват, въобще да не мислят да го правят. За всички има работа“, категоричен е стилист Капанов.

Напредваме с храната, докато той се възмущава от липсата на желание за работа при младите хора. Коафьорът кани непрекъснато ученици от фризьорския техникум да се обучават безплатно в неговите салони. „Идваха млади хора, седяха две седмици и после по телефона се обаждаха, за да кажат: „Ние се уморяваме много, няма да идваме“. Категоричен е, че всичко това е наследство от социализма.
Търговският закон в момента позволява всеки да отвори салон и да се нарече коафьор. В България.

Всеки, който иска и има пари, влага в скъп интериор и вече има фризьорски салон.

„Много съм разочарован от младите хора. Вместо да творят, да създават, те отиват на обучение в дадена фирма, завършват двудневен курс и вече имат диплома. Така смятат, че всичко е приключило. Не знаят къдрене, не знаят да подстригват – основни неща са това.“  Той смята, че е важно хората, които искат да се занимават със занаят, да имат диплома от Националната агенция за професионално обучение, както и от Занаятчийската камара. „Чирак, калфа, майстор – не бива да се прескачат етапите на развитие“, казва той.

Според него непрекъснато трябва да се следи новото. „Точно тези 14 души, с които сме заедно в „Интеркоафьор България“, непрекъснато творят, всяка година създават нови колекции, обучават се, не спират да ходят по конкурси. Това е уважение към професията, към клиента, към теб самия“.

Капанов отпива от виното и добавя, че е отказвал да изпълнява желания на клиенти. „Предварително казвам какво искам да направя, ако нашите идеи не съвпадат, не го правя“, отсича той.

Актрисата Александра Сърчаджиева с прическа от стилист Капанов

Стилист Капанов има много именити клиентки. Мария Данаилова, съпругата на Стефан Данаилов, е една от първите, които му се доверяват, а Копринка Червенкова идва при него до днес. „Имал съм случай с клиентка, която идва от време на време и казва: „Идвам да си купя настроение. Не се гледа в огледалото, иска да почувства уважение, да се почувства добре“, споделя той.

Капанов приема позитивно, когато клиентите имат претенции. „Те идват със своите пари и ние трябва да отговорим на техните искания. След като човек си плаща, той трябва да получи най-доброто.“ Споделя, че все още е трудно коафьорите да се научат, че когато клиентка си запише час по телефона и иска конкретен фризьор да я подстриже и дойде в определения час, трябва да бъде посрещната с поименно обръщение. „Добър ден, госпожо Петрова“. Това ще донесе страхотно удоволствие на тази жена, че името й е запомнено. Това са неща, които са лесни и носят удоволствие на клиента. Оказва се, че е сложно да се научи“, разказва той.

Коафьорът Петя Тоткова ръководи салона „Стилист Капанов“ на ул. „Христо Ботев“14

Едно от първите неща, на които учи своите ученици, е отношението към клиента и хигиената. „Казвал съм им да идват изкъпани, чисти, добре миришещи на работа. И ако може, да не са яли чесън. Да, задължително беше да им казвам, защото има хора, които забравят да се къпят. Външният вид и прическата са от огромно значение.“
Специалистът съветва, преди да се доверим на фризьор, да поприказваме с него. Да си запишем час за сешоар, в никакъв случай първо подстригване или боядисване. „Много е важно веднъж дошла клиентка, да има описано досие, да знаем дали клиентката е доволна, дали пие кафе, обръщаме се към клиента с името му. Първият контакт е много важен, минимум 10 минути трябва да се разговаря с клиента“, приключваме с обяда.
Когато говорим за „модерно“, стилист Капанов е отново категоричен:

 

„Модерно е това, което е създадено специално за вашето лице.

Нито късо, нито дълго, модерно е това, което ви отива“. Той изключително много се дразни на липсата на естетика и настоява, че по празниците всяка жена трябва да се погрижи за себе си. Жената трябва да изглежда добре, когато има повод. Съветва още да не се впускаме в „скалъпени прически с много лак, косите да стоят дървени. Не се подготвяйте от днес за утре, особено ако се подстригвате или боядисвате. Преди празника направете прическа, но да не е стегната. Трябва да бъде свободна косата, да не личи, че сте били на фризьор. Мислите за тоалет, грим, прическа – никой детайл да не взима връх“.

Коафьорът не скрива възмущението си дори в социалните мрежи, когато види абсурдни визии. Най-вече реагира на водещите от телевизионния екран. „Преди седмица бях потресен от облеклото и прическата на водеща от БНТ. Беше трагично, никоя медия не бива да позволява такова нещо.“ Постът може да се види във фейсбук страницата на стилист Капанов. Той споделя, че не може да не реагира, но се старае да не е груб. Навсякъде има кич, а той се дразни от „бомбастичните неща“. „Дразня се на мъжете, които носят ризата върху панталона си, толкова депутати виждам в този вид.“
Стилист Капанов смята, че като цяло българката и българинът винаги са имали стремеж към красивото. „И в най-тежките времена, през 90-те години, когато нямаше какво да се яде, тук от стара дреха правеха нещо ново. Българинът е, общо взето, с добра естетическа представа.“

Признава, че често го заговарят хора по улиците, разпитват го как да изглеждат по-добре. „Да, чувствам се много популярен. В повечето случаи отношението към мен е положително“, усмихва се той. Благодарим на сервитьорката за обяда. „На улицата, в магазина, в кафенето ме заговарят. Почват да се пипат за главата, да говорят за косите си и си казвам: „Добре че не съм гинеколог“, смее се Капанов.

Стилист Капанов изкара празниците в дома си с близки, сред които са двете му котки и кучето. Дъщеря му живее в Германия, но той предпочита да не пътува по празниците. Споделя, че обича да събира в дома си 14-те коафьори, членове на Intercoiffur Bulgaria и да готви. За тях приготвя любимите си миди: „Правя крем супа от миди, рецептата е следната: пакет миди, сирена на вкус (синьо, ементал), 100 грама сметана, 2 чаши бяло вино, зеленчуци (зеленчуков бульон), 100 г маскарпоне, 150 г прясно мляко, зехтин, масло, подправки. Всичко се вари 15–20 минути“.

Стилист Капанов е в изключително добра форма на 80 години и не се оплаква от нищо

Питам го как се чувства физически след 63 години фризьорски труд, а той е лаконичен: „Появяват се болки, но плувам и всичко е наред“.

На тръгване стилист Капанов ми предлага да се погрижи за косата ми, ако имам желание. „Вашето скандинавско русо можем да го освежим с няколко кичура. Но да оформим вашата дълга коса преди това?“ Съгласявам се без колебание и на другия ден съм в уречения час в салона на „Христо Ботев“ 14. След като измиват косата ми, сядам на стола пред Капанов. Навеждам леко глава, коафьорът започва силно да изтегля косата ми пред лицето, стягайки я с едната си ръка. С другата взима ножица и реже опашката от коса пред лицето ми. Изправям главата си и очаквам оформянето да продължи. „Това е“, казва стилист Капанов и се подготвя да изсуши косата ми. Изненадата ми е огромна! Достатъчно е едно движение с ножицата и косата ми е подредена в перфектно оформени етажи, които подчертават формата на лицето. „Само леко ще се сушите с главата надолу“, усмихва ми се в огледалото стилист Капанов, докато динамично изтегля косата ми с четка и сешоар.

Оля Желева

Последни публикации