Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Театър „Ямамото“ с класическа пиеса в Народния театър

Театър „Ямамото“ представя класическата пиеса „Кладенецът“, в традицията на Театър Но, на сцената на Народния театър. Събитието е тази вечер, съобщават организаторите. Ще бъде изпълнен и празничният танц от пиесата „Каменният мост“.

Театър Но „Ямамото“ е основан през 1927 година, а днес е най-старият съществуващ театър Но в гр. Осака. Регистриран е като национално материално културно наследство на Япония. Една от основните мисии на трупата е да представя традиционния театър Но на живо, като форма на театър с важно място и роля в съвремието на сценичните изкуства. Театърът е активен и извън границите на Япония.

От 2010 година досега „Ямамото“ е изнесъл 10 представления и е провел над 20 уъркшопа в България. Театърът активно си сътрудничи с местни културни и дипломатически институции в редица европейски държави с цел дълготраен професионален и културен обмен.

Театър Но се заражда преди близо седем века. Той е най-старото класическо сценично изкуство, което все още съществува в оригиналната си форма и продължава да се изпълнява без прекъсване на традицията. Корените на Но са дълбоки. Заражда се като съвкупност от ритуали, много от които почитащи душите на мъртвите чрез танци и песни.

Постепенно трупите си спечелват патронажа на висшите феодали, които затвърждават позицията на Но като изкуство на самурайската класа. От 16 век насам, умението да пееш и танцуваш Но става част от основното образование на самураите.

Дори и в съвременна Япония, Но продължава да е едно от най-почитаните сценични изкуства. То комбинира в себе си много традиционни елементи и играе ключова роля във формирането на японската културна идентичност. Именно затова много японци – от бизнесмени до домакини – го изучават като хоби. През 2008 г. театър Но е провъзгласен за Нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Събитието се организира със съдействието на посолството на Япония у нас и има за цел да отбележи тройния юбилей в двустранните отношения между Япония и България. През 2024 г. двете държави честват 115 години от началото на официалните си контакти, 85 години от установяването на дипломатически отношения и 65 години от възстановяването им.

Последни публикации