Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Тома Биков поиска оставката на Яра Бубнова

Шефът на парламентарната комисия по култура Тома Биков поиска оставката на директора на Националната художествена галерия Ярослава Бубнова. Това се случва, след като вече четири години и половина най-големият и значим музей у нас се управлява от една жена, чиито интереси нямат нищо общо с българското изобразително изкуство.

Повод за избухването на Тома Биков е поникнал храст в основите на Царския дворец, който уж би трябвало да се стопанисва от галерията. Постът е придружен и със снимка. Ето снимката и текста на Биков:

„Това е централната фасада на Националната художествена галерия. От плочките е поникнал храст, който е на път да се превърне в дърво и корените му да увредят сградата, която е паметник на културата от национално значение. Това растение е образ на мърлящина и безотговорност от страна на тези, които би трябвало да се погрижат за сградата. Да почистиш и да приведеш в добър вид сградата, за която отговаряш не изисква пари и държавно финансиране, а грижа и ангажираност. Такава очевидно не се демонстрира от ръководството на Националната художествена галерия. Не знам какви са причините за това, но ако директорът на галерията Ярослава Бубнова е загубила интерес към работата си е редно да се оттегли и тази институция да се управлява от човек, който е в състояние да забележи, че от фасадата на поверената му сграда расте дърво.“

Яра Бубнова заема поста директор на националната галерия, след като преди това е работила дълги години в конфликт на интереси като заместник-директор на същата институция и управител на частния Институт за съвременно изкуство едновременно. Дълго време на поста я крепеше случайникът в културата министър Боил Банов. По времето на Бубнова се случиха най-големите поразии в галерията, а еманацията на всичко бе, когато след повреда в парната инсталация бяха повредени десетки платна, сред които картини на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Бенчо Обрешков, Ян Вацлав Мърквичка и други. Няколко от платната са почти унищожени и никой не потърси отговорност от Бубнова за това.

Ярослава Бубнова е рускиня по произход, а по семейна линия е тясно свързана с КГБ. Беше протеже беше на Светлин Русев, който дълги години държеше на къса кашика процесите в българското изкуство и определяше дневния ред.

Последни публикации