Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Трио „Владигерови“ поставят рекорд на сцената от 22 часа и 50 минути

Изключителен рекорд поставят трио Владигерови – Александър, Константин и Екатерина за издържливост на сцената. Преди дни те бяха част от литературно четене в зала Литератур Хаус в Берлин, където съпроводиха планираното 24 часово представяне на романа на Илия Троянов „Хиляда и едно утре”.

Екипът на представянето на романа на Илия Троянов. Снимка: личен архив

„Беше невероятно изживяване! Мина много запомнящо се. Изкарахме 22 часа и 50 минути! Нашето трио съпровожда четене от над 520 страници“, разказва Александър Владигеров, внук. “ Не знам, дали е правено такова нещо. Имаше много инструменти на сцената, звучаха много стилове, тъй като романът е утопичен. Той минава през много епохи, през бъдещето, миналото, през много държави- през Индия, Руската революция, има пиратска история. Ние успяхме облечем идеите на Илия в музикален филм. Ние сме като саундтрак на този роман, обаче много неща стават интерактивно. Той казва дума- ние веднага свирим.“

Александър разказва, че трио Владигеров основно изграждат музикалната концепция. „Хубавото е, че Илия е много музикален. Имаме и собствена музика, и цитати, които оформят времето и стила – имаме руски композитори, много красиви неща, имаме индийски панджаби груув. Скачаме в много стилове, защото самият роман е многопластов, ние помагаме на хората да се допълни цялата картина. Имаше много динамика по време на четенето: имаме солови моменти, но всички сме на сцената.

Представянето на романа има и кратка версия, в рамките на час и половина. В началото на декември са в Австрия с дългия вариант на представянето. Очаква се превод на български език, но все още не  е ясно, кога ще има представяне в България.

Братя Александър и Константин Владигерови, Стоян Янкулов -Стунджи. Снимка www.wladigeroff.com

Братя Владигерови се прибират в България тази седмица. „Каним ви на 17.11 в София на SoFestWinter.“ На сцената на фестивала музикантите излизат със Стоян Янкулов и Васил Хаджигрудев.  „Обичам ги и съм горд да ги нарека мои приятели“, споделя за братя Владигерови Стоян Янкулов. Не помня, колко вече албуми записахме заедно с тяхна авторска музика,, но всеки път е любопитство да разбера, накъде ще ме отведат в музикалния им свят.“

В следващите месеци музиката ще отведе братя Владигерови в Пазарджик – на 28.11, ще свирят в Синагогата в Пазарджик, с женски еврейски хор „Николай Кауфман” с диригент Мария Кауфман. „Нейният баща прави интересни аранжименти на сефарадски песни. Искаме да направим нещо, в памет на жертвите на ужасната война, която се случва в момента“, споделя Александър. „Тази война от толкова години я има. Ние сме изразявали съпричастност. Във Виена се долавя агресията, имаше палежи на еврейското гробище, макар че тук политиката е насочена към това да няма антисемитизъм. Ние искаме да покажем с нашата музика съпричастност и да пратим послание за мир“, добавя музикантът.

Във Виена внуците на Панчо Владигеров създават музиката на „красив ням филм от 20-та година.“ Филмът е за Голем – същество, направено от нежива материя и одухотворено от човека, съгласно юдейския фолклор. Действието се развива в Прага през 16 век, a филмът е на режисьора Паул Вегенер.

След броени дни Владигерови ще вземат участие на 20то издание на фестивала Klezmore Festival във Виена.“Свирим десет човека бенд, свирим клезмер музика, с малко по-различни текстове“.

„Натоварването е голямо. Спим, когато можем“, смее се Александър. Добре, че не се случи на четенето преди няколко дни“. През декември Владигерови отново ще са в България, предстоят още дати за концерти.

Оля Желева

 

 

 

 

 

Последни публикации