Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Вижте фаворитите на „София Филм Фест“

Международният филмов фестивал „София Филм Фест“ (Sofia International Film Festival) е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, заедно с още около 50 най-авторитетни такива от цял свят. СФФ е с акредитация като състезателен фестивал със специализиран конкурс. В тази категория са още прояви като Сараево, Бусан, Солун и други.

Конкурсната програма включва 12 първи или втори филми на режисьори от 5 континента. Те ще се състезават за Голямата награда „София – Град на киното“, която се връчва от Столична община. Останалите награди включват специална награда на журито, награда за най-добър режисьор, почетен диплом и награда на публиката. За първи път в историята на фестивала половината от режисьорите са жени.

Журито е в състав: унгарският режисьор Саболч Хайду (председател), режисьорите Тинатин Кайришвили (Грузия) и Зорница София (България), актьорът Димитър Маринов (САЩ-България) и директорът на Европейския филмов пазар в Берлин Денис Ру.

 

Досега са обявени 7 филма от Международния конкурс: „Всичко за семейство Левкович“ (Унгария), режисьор Адам Брейер „Вълните на морето са жени“ (Турция), режисьор Аслъхан Юналдъ „Клопка“ (България-Германия), режисьор Надежда Косева „Отвъд мъглата“ (Япония), режисьор Дайчи Мурасе „Сухо“ (Мексико-Франция-САЩ), режисьори Астрид Рондеро и Фернанда Валадес „Тихата прислужница“ (Испания), режисьор Мигел Фаус „Хория“ (Румъния-България-Сърбия), режисьор Анна-Мария Команеску.

„Защото обичам лошото време“

Кои са останалите заглавия?

Пълнометражният дебют на Яна Лекарска „Защото обичам лошото време“ (България) ще има своята световна премиера във фестивалната програма през март – тя е негов сценарист и режисьор. Главните роли са поверени на актьорите Неда Спасова и Владимир Михайлов. Лекарска завършва кинорежисура в Нов български университет в класа на проф. Георги Дюлгеров и в университета „Чунг-анг“ в Сеул, Южна Корея, участвала е в програми като „Берлинале талънтс – 2020“, „Сараево талънтс – 2018“, „Токио талънтс – 2017“, „Филм+ 2019“. Дебютният ѝ късометражен филм „Пробуждане“ (2013) е с успехи на фестивали в България и по света.

„Брандо с изкуствено око“

В медиите, посветени на киното, са публикувани интересни определения за филма на Антонис Цонис „Брандо с изкуствено око“ (Гърция-Австралия) – „Цонис е новия глас в съвременното гръцко кино“, „изпълнението на Янис Ниарос притежава звездна класа“, „филмът е свидетелство за силата на връзките между хората и неспокойния дух на мечтателите, и представлява забележителен принос към съвременното кино“.

„Момичетата си остават момичета“ (Индия-Франция-САЩ-Норвегия) е пълнометражният дебют на индийската сценаристка и режисьор Шучи Талати, дипломант на Американския филмов институт и член на Бруклинската филмова общност. Историята бе представена премиерно на фестивала в Сънданс, където спечели Наградата на публиката и актьорски приз за работата на младата Прити Паниграхи.

„Момичетата си остават момичета“

Участвал като проект в платформата Cinelink на фестивала в Сараево, „Предупреждението“ на румънския режисьор Ади Войку е копродукция между Румъния и България – продуцент от българска страна е Катя Тричкова, а зад камерата е операторът Крум Родригес, който получи престижна номинация за уменията си от Американското дружество на операторите. Ади Войку, който е и сценарист на своя пълнометражен дебют, завършва визуални изкуства и кино в Букурещ, а неговият късометражен филм „Последното пътуване до крайбрежието“ е представян в Седмица на критиката в Кан 2019 и печели награди в Сараево и Рио де Жанейро.

„Юпитер“

„Юпитер“ (Германия) разказва за семейството на една тийнейджърка, което членува в секта, гарантираща спасение и живот на петата планета в Слънчевата система. Спомените за трудното минало на момичето и родителите ѝ трябва да я поведат по пътя към правилното решение – дали да ги последва, или да открие собствен път на планетата Земя. За основа на дебютния филм на германския режисьор Бенджамин Пфол служи неговият дипломен късометражен филм, който носи същото заглавие. Пфол учи режисура в Мюнхен, като междувременно пътува със стипендии за обучение в Аржентина и Тунис.

Последни публикации