Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Внучка на Петко Стайнов аплодира книгата на Патрашкова в Лондон

Пъстро общество от бизнесмени, лекари, архитекти, инженери, изявени фигури от академичните среди и стилисти аплодираха в Лондон поредната европейска премиера на “Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата”. Книгата на Кристина Патрашкова предизвика респектиращ интерес в галерията на Българския културен институт в британската столица.

Представянето на елитното издание със знака на “Престиж буукс” беше голямото литературно събитие в емблематичния месец на българската култура и писменост в Лондон. Увертюрата към разгорялата се дискусия за националната памет и нейното отсъствие 35 години след началото на прехода, беше краткият откъс от участието на Патрашкова в предаването на БНТ “Денят започва с Георги Любенов”. Големият дебат за властта и таланта, за цената на успеха и компромиса в името на кариерата, за паралелното съществуване на двете държави – на политиците и на техните гласоподаватели, се пренесе от екрана в залата.

Сред публиката беше Яна Стайнов – световноизвестен учен, внучка на легендарния композитор Петко Стайнов. Достолепната дама, която дълги години преподава в Лондон, е от най-уважаваните сънародници в Кралството. Тя е и сред най-близките приятели на Петър Увалиев и общува с елита на Лондон.

Прочутият дизайнер Васил Петрийски е голям почитател на големите български писатели

Трима престижни невролози – д-р Желева, д-р Любка Стойчева, Антонин Гечев са новите почитатели на Патрашкова. Да получи автограф от нея на опашката застана и прочутият дизайнер Васил Петрийски, който отдавна разнася славата на българския вкус във Великобритания.

Разговорът на чаша българско вино продължи и след като всеки от десетките гости се сдоби с персонално послание от Кристина Патрашкова. Културният ни институт към посолството в Лондон е истински остров на националната духовност. Плакатите с ликовете на Райна Кабаиванска и Теодосий Спасов, които са следващите знаменити българи с гастрол в културния институт, привличат погледите на минувачите в Кенсингтън – аристократичното сърце на мегаполиса. Посолството ни, чиято сграда е истинско архитектурно бижу, е на минути разстояние от двореца Кенсингтън, Хайд парк и от музея “Виктория и Алберт” .

Последни публикации